Egyptská policie zastřelila vůdce odnože IS, která se hlásí k útoku na letadlo

Egyptská policie zastřelila jednoho z vůdců egyptské odnože hnutí Islámský stát (IS). Ašra Alí Gharablí patřil mezi předáky skupiny zvané Provincie Sinaj, která se přihlásila k odpovědnosti za pád ruského letadla na Sinajském poloostrově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptská policie (ilustrační foto)

Egyptská policie (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Podle egyptského ministerstva vnitra Gharáblí zemřel v Káhiře při honičce s policisty, kteří se ho snažili zatknout. Šlo údajně o "jednoho z nejnebezpečnějších teroristů" místní odnože IS.

Islámský stát bojuje hlavně v Sýrii a Iráku, ale své buňky má v dalších zemích včetně Egypta. K odpovědnosti za pád ruského airbusu se přihlásil ihned po katastrofě, nicméně to ničím nedoložil.

Při neštěstí zemřelo předminulou sobotu všech 224 lidí na palubě. Příčiny zkázy letadla vyšetřovatelé dosud oficiálně nezveřejnili, stále větší množství zemí se však kloní k tomu, že se stroj zřítil po výbuchu bomby.

Egypt to odmítá jako předčasnou spekulaci a bojuje o zachování své důvěryhodnosti, aby nepřišel o tisíce zahraničních turistů. Británie a Rusko od minulého týdne evakuují své občany z Egypta za mimořádných bezpečnostních opatření.

Sinaj - letecké neštěstí | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme