Po Pardubicích jezdí nové autobusy. Můžete si v nich nabít mobilní telefon

9. listopad 2015

Pardubický dopravní podnik omlazuje vozový park, tento týden testuje nové autobusy s moderním vybavením. Je jich pět a mají nejmodernější vybavení, jako je třeba klimatizace nebo možnost nabít si mobilní telefon.

Uvnitř možná překvapí cestující atypicky členěným prostorem, kdy je mezi prvními a druhými dveřmi plošina a zadní část je vyvýšená. Ve voze je také obrazovka s informacemi o čase a zastávkách a řidič na obrazovce vidí prostor u dveří. Cestující budou navíc před slunečními paprsky a teplem chránit speciální skla, samozřejmě v zimě bude vůz vytápěný.

A pro ty, kteří nevydrží ani chvíli bez svého mobilního telefonu, budou přímo v madlech zabudované USB porty, kde bude možné si telefon dobít. Pro nevidomé bude ve vozech speciální informační systém Tyfloset.

Testovací týden a pak ostrý provoz

Ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán přibližuje, kdy by mohly být autobusy v ostrém provozu: „Po osazení příslušnými insigniemi, které jsou povinné, můžeme vozy pustit do provozu. Já pevně věřím, že to bude ke konci tohoto týdne.“

Dopravní podnik nakoupil pět autobusů, které se budou ze začátku střídat na všech linkách, aby byl vůz otestován nejen v provozu v centru města, ale také na příměstských linkách.

Nový autobus DPMP

„Poslední nakupované autobusy nízkopodlažní, které byly s pohonem na stlačený zemní plyn, přišly na pět milionů za kus. Tento vůz přišel na 3 760 000 korun,“ doplňuje Tomáš Pelikán, jak vysoká byla pořizovací cena autobusů.

Počet autobusů a trolejbusů v pardubickém dopravním podniku je kolem 130 a průměrné stáří vozů se pohybuje kolem devíti let. Dopravní podnik se snaží testovat nová vozidla, která mají moderní technologie nebo moderní pohony.

Čtěte také

„Do budoucna budeme nakupovat také trolejbusy, protože je potřeba obnovovat i vozový park trolejbusů. Chceme na to použít nějaké dotační tituly. Zvažujeme nákup trolejbusů s pomocnými bateriemi, abychom je mohli využívat i na linkách, kde není trolejové vedení,“ říká ředitel Tomáš Pelikán.

Pardubický dopravní podnik má pět nových vozů. Po testovacím týdnu budou jezdit na vybraných linkách zejména do příměstských oblastí.

autor: ba
Spustit audio