Ruským atletům hrozí kvůli dopingu vyloučení ze světové atletické federace

Rusku hrozí vyloučení z Mezinárodní atletické asociace IAAF. To by ruským sportovcům znemožnilo startovat na všech soutěžích včetně olympijských her. Postup doporučila nezávislá vyšetřovací komise Mezinárodní antidopingové agentury WADA. Rusko podle ní rozsáhle porušuje antidopingový kodex. Ruský ministr sportu Vitalij Mutko se proti zprávě ohradil a tvrdí, že je politicky motivovaná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Richard Pound, bývalý šéf WADA, přednesl na tiskové konferenci závěry vyšetřování nezávislé komise, která doporučila vyloučit Rusko z IAAF

Richard Pound, bývalý šéf WADA, přednesl na tiskové konferenci závěry vyšetřování nezávislé komise, která doporučila vyloučit Rusko z IAAF | Zdroj: ČTK

WADA také navrhla doživotní zákaz činnosti zatím nejmenovaným pěti sportovcům a stejnému počtu trenérů či funkcionářů. Požaduje i odebrání akreditace moskevské antidopingové laboratoři a okamžitou suspendaci jejího ředitele Grigorije Rodčenka.

Ten podle zveřejněné zprávy nařídil těsně před loňským prosincovým auditem WADA zničit přes 1400 uchovaných vzorků coby možných důkazů. Zaznělo i obvinění ruského ministra sportu Vitalije Mutka, že nařídil „manipulaci s určitými vzorky“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ke kauze dopingu ruských sportovců se pro ČRo vyjádřil šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval

„Je to věc, která by tolik překvapovat neměla. S ruským sportem je to jako se sovětským, zejména teď v nových putinských časech. Jsou to důsledky pokusu dostat ruský sport na světovou úroveň za každou cenu,“ říká odborník na Rusko Libor Dvořák.

Zpráva čítající přes 300 stran uvádí, že v ruské atletice dochází k systematickým dopingovým praktikám. Komise potvrdila, že je provázela korupce zasahující až do nejvyšších sfér federace IAAF. Důkazy byly postoupeny Interpolu.

Komise zjistila, že docházelo k zatajování pozitivních dopingových testů, čímž byly ovlivněny výsledky vrcholných soutěží. To se týká například běhu na 800 metrů na olympijských hrách v roce 2012, protože jeho vítězka Maria Savinovová by za normálních okolností neměla být kvůli dopingu vůbec na startu.

Proti zprávě se ohradil ruský ministr Vitalij Mutko. Podle něj je politicky motivovaná. Upozornil také, že agentura WADA nemá pravomoc udělovat tresty. Může pouze doporučit postup Mezinárodní atletické federaci. Její předseda Sebastian Coe označil zprávu za alarmující a slíbil rychlou reakci.

Nekola: Je pravděpodobné, že IAAF Rusko vyloučí

Podle Jaroslava Nekoly, bývalého ředitele českého antidopingového výboru je dost pravděpodobné, že Mezinárodní atletická federace Rusko vyloučí.

Antidopingová agentura WADA je mezinárodní nezávislá organizace zaměřená na boj proti dopingu. Vznikla v listopadu 1999 v Lausanne na popud MOV. Zastřešuje kolem 600 sportovních organizací, vedle Evropy a Ameriky má regionální zastoupení i v Asii a v Africe.

„Protože je signatářem světového antidopingového kodexu, což je základní dokument, který vydává WADA. Ten usměrňuje politiku v oblasti antidopingu. Praví se v něm, že kterýkoli signatář, který poruší nějaké ustanovení kodexu, bude navržen na vyloučení z okruhu signatářů,“ upozorňuje.

IAAF bude podle Nekoly velice dbát na to, aby nebyla pošpiněna prostřednictvím ruské atletické federace.

„Učiní vše proto, aby se zachovala podle kodexu. Vypadá to tak, že je do toho namočeno i ministerstvo sportu. A pokud je to skutečně tak, je to velice zásadní problém celé ruské federace,“ míní Jaroslav Nekola.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ke zprávě nezávislé vyšetřovací komise WADA, která doporučila vyloučit Rusko z IAAF se v ČRo vyjádřil Michal Polák z českého Antidopingového výboru

Podle Michala Poláka z českého Antidopingového výboru celá záležitost skončí u sportovního arbitrážního soudu v Lausanne.

„Myslím si, že postup bude takový, že buď Mezinárodní atletická federace a WADA společně nebo i jednotlivě dají podnět k jednání sportovnímu arbitrážnímu soudu, který má právo rozhodnout s definitivní platností,“ naznačuje.

Polák také připomněl, že před časem se objevilo podezření o možnosti zneužívání vzácných plynů k dopingu v rámci OH v Soči.

Obvinění antidopingové agentury jsou zpolitizovaná, tvrdí Rusko

Číst článek

„Takže zdá se, že v Rusku se i dříve něco dělo. Ale myslím, že poslední impuls k vyšetřování dala německá ARD a následně britské Sunday Times, které zveřejnily určité odhalení tím, že se dostaly k některým informacím přímo od IAAF,“ přiblížil.

Kejval: Ne všichni ruští atleti dopují

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval řekl, že je přesvědčen o tom, že ne všichni ruští atleti dopují. „A z toho důvodu si myslíme, že princip kolektivní viny je extrémním řešením,“ uvedl. „Samozřejmě otázkou je, co se prokáže,“ dodal šéf ČOV.

„Samozřejmě pokud by se prokázalo, že systém dopingu řídí stát, a že není ochoten změnit svoji politiku, že je systém prorostlý až do vládních struktur, šlo by o naprosto zásadní věc a jsem pro tvrdé tresty. Ale zatím bych nepředbíhal. Komise zveřejnila zatím první část ze tří,“ poznamenal.

Překvapující je podle Kejvala to, že zpráva byla zveřejněna v okamžiku, kdy dominance ruských atletů poněkud polevuje. „Zdaleka nemají tolik medailí jako v minulosti. Takže uvidíme, jak se bude celá situace vyvíjet. Pro nás je zárukou, že se bude vyvíjet správně osoba nového předsedy IAAF Sebastiana Coea, což je osoba velmi respektovaná,“ zdůraznil.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme