Cameron žádá nové podmínky britského členství v EU, jinak hrozí odchod země z unie

Britský premiér David Cameron dnes v projevu před členy Konfederace průmyslu zdůraznil, že status quo Británii nestačí. Pokud se nepodaří požadované reformy dojednat, reálně podle něj hrozí odchod země z Evropské unie. O nových podmínkách britského členství v EU začne Cameron vyjednávat tento týden.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron během projevu před členy Konfederace průmyslu

Britský premiér David Cameron během projevu před členy Konfederace průmyslu | Zdroj: Reuters

Britský ministerský předseda David Cameron zdůraznil, že neblufuje a požadavky ohledně unijních reforem myslí smrtelně vážně.

Pokud by vyjednávání ztroskotala, tak by podle něj byl takzvaný Brexit reálnou alternativou.

Britská vláda v úterý doručí předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi dopis, ve kterém oficiálně oznámí své požadavky na reformy EU. Bude chtít mimo jiné větší suverenitu pro národní vlády a omezování sociálních dávek pro zahraniční pracovníky.

Cameron ve svém dnešním projevu před členy Konfederace průmyslu upozornil, že nehodlá slevit z požadavku, aby přistěhovalci z členských zemí EU měli po příjezdu do Británie omezený přístup k příspěvkům v nezaměstnanosti, a to po dobu čtyř let.

Británie, jejíž vztah k Evropské unii byl vždy nejednoznačný, chce uspořádat referendum o setrvání v tomto společenství nejpozději do konce roku 2017. Sám Cameron zastává názor, že Británie by měla v reformované EU zůstat.

Euroreferendum v Británii bude hlavně o strachu ze ztráty práce, říká zástupce kampaně Vote Leave

Číst článek

Britský premiér David Cameron během projevu před členy Konfederace průmyslu | Foto: Reuters

Jiří Hošek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme