Před 30 lety se stal nejmladším mistrem světa. Dnes šachista Kasparov bojuje proti Putinovi

Mnozí ho považují za vůbec nejlepšího šachistu všech dob. Velmistr Garri Kasparov se před třiceti lety stal vůbec nejmladším mistrem světa, a i poté dlouhou dobu tomuto sportu kraloval. Jeho partie zejména s krajanem Anatolijem Karpovem vstoupily do dějin a udělaly z něj šachovou legendu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Garri Kasparov

Garri Kasparov | Foto: David Monniaux, CC BY-SA 3.0

Garri Kasparov, vlastním jménem Harry Weinstein, se narodil 13. dubna 1963 v Baku. Jeho otec byl německý Žid a matka Arménka.

Šachy začal hrát v pěti letech a ve dvanácti se stal juniorským mistrem bývalého Sovětského svazu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Magnuse Carlsena, aktuální jedničky světového žebříčku šachistů, je Garri Kasparov nejlepším šachistou všech dob

V listopadu 1985 porazil na druhý pokus Anatolije Karpova a stal se mistrem světa – ve 22 letech nejmladším v historii. Se svým hlavním sokem se utkal o titul ještě třikrát a pokaždé postavení světové jedničky uhájil.

„Na kolik tahů vidím dopředu, závisí na charakteru rozestavení. V některých případech moc nemusíte kalkulovat, stačí dva tři tahy dopředu, ale pak přijde čas, kdy ani deset tahů nestačí,“ vysvětluje Kasparov.

„Při šachách je velmi důležité pozorování, protože často se nedržíme pouze vlastní taktiky, ale snažíme se na to dívat i ze strany soupeře. A ideální je, když on to netuší,“ říká o svém stylu hry dnes dvaapadesátiletý Kasparov.

Ten ztratil titul světového šampiona až po porážce s Vladimirem Kramnikem v listopadu 2000. Šachový virtuos, jak se mu přezdívá, ukončil profesionální kariéru na 64 polích o dalších pět let později.

Pak se chvíli vrhl na trenérskou kariéru a ujal se svého nástupce – Nora Magnuse Carlsena, který překonal jeho rekord v počtu ELO bodů a stejně jako on dokázal ve 22 letech usednout na pomyslný trůn.

Carlsen na nepříliš dlouhou spolupráci vzpomíná rád i proto, že Kasparov je a vždy byl jeho vzorem. „Řekl bych, že nejlepším šachistou v historii je Kasparov, protože vládl šachu opravdu dlouho,“ tvrdí Carlsen.

Šachový velmistr Kasparov se v posledních letech vrhl kromě psaní knížek i do politického boje proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, a nakonec se odstěhoval i s rodinou do USA, kde žije v New Yorku.

„Putinova vláda znamená neustále ohrožení svrchovaných sousedních zemí. Vždyť začal válku na Ukrajině, ničí evropský bezpečnostní systém nastolený po roce 1945, stejně jako ruskou demokracii. Podporuje diktátory po celém světě. Podívejte, Bašár Asad stále vraždí syrský lid, protože za ním Putin stojí. Nacházíme se na prahu další studené války,“ myslí si Kasparov.

Jakub Kanta, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme