Zemřel historik umění František Dvořák, bylo mu 95 let

Ve věku 95 let dnes zemřel historik umění František Dvořák. Byl autorem několika desítek monografií umělců, řada z nich byla přeložena do několika cizích jazyků včetně japonštiny. Do povědomí širší veřejnosti se zapsal jako autor televizních cyklů o historii Karlova mostu, českých moderních malířích nebo umělecké výzdobě Národního divadla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 95 let dnes zemřel historik umění František Dvořák

Ve věku 95 let dnes zemřel historik umění František Dvořák | Zdroj: ČTK

Knižní bibliografie Františka Dvořáka čítá 154 položek. Ve svých publikacích se věnoval například tvorbě Františka Tichého, Jana Zrzavého, Kamila Lhotáka nebo Adolfa Borna.

V roce 2010 převzal z rukou ministra kultury vyznamenání Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury ve světě. Ve stejný rok mu Václav Klaus udělil Zlatou plaketu prezidenta republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřel historik umění František Dvořák, bylo mu 95 let. Vzpomínala na něj historička umění z Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Marie Klimešová

„Byl skutečně významným popularizátorem, protože náš obor dějiny umění je svým způsobem výlučný. Jemu se ale v průběhu těch mnoha desetiletí podařilo získat pro umění širokou veřejnost,“ říká historička umění z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Marie Klimešová.

Až do svých devadesátin přednášel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. A do svých 92 let působil jako neúnavný osobní průvodce v městech umění a galeriích v Paříži, Benátkách a Vídni.

František Dvořák se narodil 17. dubna 1920 v obci Červenka u Litovle. Na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy studoval dějiny umění a estetiky mimo jiné u profesorů Antonína Matějčka, Josefa Cibulky a Jana Mukařovského. Poté působil jako asistent profesora Václava Viléma Štecha na Akademii výtvarných umění v Praze.

„František Dvořák má jednu velkou zásluhu, co se týče výtvarné scény. V polovině padesátých let stál u zrodu skupiny Máj 57. Díky tomu, že působil na Akademii výtvarných umění u profesora Štecha, tak znal většinu mladých umělců a rozpoznal, kteří z nich překračují dobovou kulturní politiku a mají talent,“ dodává Klimešová.

Na FF UK jmenován profesorem

František Dvořák pracoval také jako externí pedagog na FAMU, kde v 60. letech přednášel dějiny umění celé generaci nové české filmové vlny včetně Miloše Formana.

Poté působil v Národní galerii, učil dějiny umění na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze-Žižkově a přednášel i na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Po listopadu 1989 opět působil na FAMU a od roku 1993 i na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde byl jmenován profesorem.

Stanice ČT art dnes k uctění jeho památky mimořádně zařadila do svého vysílání pořad František Dvořák pohledem Jiřího Datla Novotného. Portrét proslulého českého kunsthistorika odvysílá od 22.05.

ČTK, ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme