Politolog: Unie musí Cameronovi vyjít vstříc, odchod Británie je reálnou hrozbou

10. listopad 2015

Britský premiér David Cameron dnes předloží Bruselu dopis s požadavky na reformy Evropské unie. Chystá se prosadit větší váhu národních parlamentů při evropském rozhodování, snížit omezení volného trhu a zavést menší sociální dávky, které činí Evropu atraktivní pro migranty.

To vše v rámci příprav referenda o tom, zda má Británie zůstat v unii, nebo z ní odejít. Referendum je plánováno na příští rok.

„David Cameron musí vyjednat lepší podmínky pro setrvání Británie v unii,“ uvedl v Dnešním Plusu profesor Univerzity v Cardiffu Jiří Přibáň. Očekává to od něj stále euroskeptičtější britská veřejnost.

Premiér usiluje především o splnění čtyř hlavních požadavků. Kromě posílení a ochrany jednotného trhu, zvýšení konkurenceschopnosti nebo vyjmutí Británie ze stále užší unijní spolupráce je zde také problém, který je zásadním celospolečenským tématem v zemi.

„Omezení využívat sociální dávky pro evropské pracovní migranty,“ upřesnil profesor. „Jen pro ilustraci: oficiálně ve Velké Británi žije a pracuje jen 800 tisíc Poláků.“

Přibáň připomněl, že 40 % z migrantů z nových zemí EU požívá dávky, a z toho 66 % i tehdy, když jsou zaměstnaní. „Na tyto čísla slyší britská veřejnost i antiimigrační populismus,“ dodal.

Cameronovi se také nelíbí, že každá krize v Evropské unii byla využita k tomu, aby se ještě víc prohloubila její integrace. „Tehdy dochází k posilování unijních institucí na úkor národních demokraticky zvolených vlád,“ tvrdí expert.

Podle něj chce Británie být nejen vyjmuta, ale také chráněna před tím, že to, co se rozhodne v eurozóně, jí nebude ke škodě.

„Evropská unie musí vyjít Cameronovi vstříc. Nestane-li se tak, musel by premiér argumentovat pro vystoupení z unie,“ varoval Jiří Přibáň.

autoři: bur , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.