Cameron chce omezit pohyb v EU a dávky pro migranty ze zemí osmadvacítky

Britský premiér David Cameron dnes vyzval k omezení volného pohybu osob uvnitř Evropské unie a k omezení sociálních dávek pro občany EU přicházející do Británie. Řekl to v projevu o reformách EU, které Británie považuje za podmínku svého setrvání v osmadvacítce. Evropská komise už některé požadavky Britů označila za „vysoce problematické“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron během projevu před členy Konfederace průmyslu

Britský premiér David Cameron během projevu před členy Konfederace průmyslu | Zdroj: Reuters

Cameron v dnešním projevu řekl, že Britové mají problém se současným stavem svého členství v EU a že se obávají eroze suverenity.

K referendu o vystoupení z EU, které by se ve Velké Británii mělo konat do dvou let, poznamenal, že půjde o hlasování, které nebude možné opakovat. „Když odejdeme, nebude druhá šance,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projev britského premiéra Camerona o požadavcích Britů na reformy EU sledoval zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Řekl, že on sám je zastáncem setrvání Británie v EU, pokud však budou unijní lídři hluší vůči britským požadavkům, nemůže vyloučit vůbec nic.

Cameron vytyčil čtyři hlavní pilíře vyjednávání: Británie chce získat lepší kontrolu nad imigrací z EU, chce zůstat mimo prohlubování politické spolupráce v EU, chce větší omezení unijní byrokracie a dalších obchodních překážek a žádá ochranu jednotného trhu pro Británii a další země mimo eurozónu.

Není to 'mission impossible'

Tón projevu byl spíše vstřícný. Podle Camerona není vyjednávání „mission imposible“ a s trochou trpělivosti a vůle se dá dosáhnout shody.

Premiér kromě toho opakovaně zdůraznil, že snaha dojednat unijní reformu neprospěje pouze Británii, ale taky samotné osmadvacítce.

Cameron o požadavcích Britů na reformy nemluvil jen v projevu, ale zároveň je v dopise poslal předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Ten už na twitteru uvedl, že jednání mohou začít.

Nebude to však jednoduché. I Evropská komise pokládá dopis za vstup do jednání, některé požadavky však označila za „vysoce problematické“. Týká se to zejména omezení ve volném pohybu osob.

Británie například požaduje, aby se nevztahoval na nové členské země unie, dokud se jejich ekonomika výrazněji nepřiblíží úrovni britského hospodářství.

Co se vnitřní migrace týká, Londýn chce také odstranit „nedostatky“, jako je například pravidlo, jež usnadňuje občanům EU přivést si do Británie manželku či manžela, kteří nemají evropské občanství.

Británie nemůže diskriminovat občany jiných států unie, říkají EK i Sobotka

Číst článek

A britská vláda také chce omezit počet občanů EU pobírajících britské sociální dávky. Již dříve navrhla, aby občané zemí unie v Británii, kteří nenajdou po šesti měsících zaměstnání, ztratili právo na pobyt v zemi.

Nyní Cameron prosazuje, aby občané EU pracující v Británii mohli pobírat přídavky a mít daňové úlevy až poté, co budou v zemi pracovat čtyři roky a tedy čtyři roky budou přispívat do místního sociálního systému.

V Británii žijí a pracují statisíce lidí ze zemí EU. Nejvíce je Poláků, ale v Británii jsou i desetitisíce Čechů. Požadavky na omezení volného pohybu osob, který je součástí unijních smluv, zatím vyvolávaly ostrý odpor v řadě hlavních měst EU.

Jiří Hošek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme