Polsko bude žalovat Rusko kvůli smolenské katastrofě

Nová polská vláda bude chtít mezinárodní vyšetření smolenské katastrofy. Řekl to Witold Waszczykowski, nominovaný na ministra zahraničí. Vztahy s Moskvou nebudou podle nastupujícího šéfa polské diplomacie snadné ani kvůli konfliktu na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo letecké tragédie u Smolenska

Místo letecké tragédie u Smolenska | Foto: Telewizja Polska, S. A.

„Rusko porušilo Chartu OSN, porušilo mezinárodní právo. Klíč k vyřešení téhle situace je v Moskvě. To na ní záleží, jak napraví vztahy nejenom s Polskem, ale celou naší částí světa,“ řekl Witold Waszczykowski. První komentáře ho označují za jestřába.

Spolu s Antonim Macierewiczem, nominovaným na ministra obrany, bude podle očekávání chtít posilovat vztahy Polska se Spojenými státy. A vůči Rusku bude vystupovat ještě nekompromisněji než jeho předchůdci z Občanské platformy.

Před pěti lety prožilo Polsko jeden z nejtragičtějších dnů své historie. V troskách vládního letadla Tu-154 u ruského Smolensku zemřela skoro stovka nejvyšších vládních a vojenských představitelů státu, včetně tehdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského s manželkou.

Podle oficiálního vyšetřování jsou na vině piloti, kteří neměli za špatného počasí přistávat. A také dva ruští letečtí dispečeři, kteří neměli přistání povolit.

Třetina Poláků si podle průzkumu i po pěti letech myslí, že tragédie mohla být dílem nějakého spiknutí.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme