Světová veteránská liga se bude hrát i v Jihlavě, pětačtyřicátníkům se prostě stýská po hokeji

10. listopad 2015

Legendárnímu ruskému hokejistovi Pavlu Buremu se stýská po atmosféře velkých hokejových zápasů, proto nejspíš vymyslel Světovou veteránskou ligu. Nápad se líbil jeho bývalým soupeřům ve Finsku, Švédsku, Německu, Slovensku a taky v České republice a letos se koná první ročník soutěže s oficiálním názvem WSLH. Jeden ze zápasů se uskuteční 29. listopadu na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. Na utkání přišel pozvat hlavní organizátor a taky hráč veterán Bedřich Ščerban.

Hokej v 45 letech bolí. „Člověk je po zápase unavený, bolí ho celé tělo, druhý den se mu hrozně těžce vstává, ale přitom je spokojený. Při vysokém výkonu se vám uvolňují endorfiny, a na ty byl člověk zvyklý. Je to v podstatě jako droga a pokud přestanete sportovat, tak vám chybí a tělo si o ni říká. Když jsem skončil s kariérou, musel jsem jednou za čas vzít tenisky a jít si aspoň zaběhat, jinak se mnou nebylo k vydržení,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni Bedřich Ščerban.

Půl zápasu s dřevěnou a půl s kompozitovou hokejkou

Manažer HC Dukla Bedřich Ščerban je členem českého veteránského výběru. „Netrénujeme, to jen v Rusku se hráči dvakrát týdně scházejí, proto jsou ve veteránských kategoriích k neporažení. My se sejdeme před zápasem, řekneme si taktiku a s tím pak jdeme. Ta vychází z toho, co jsme hráli, to máme za ty roky v krvi, to není problém, problém je spíš to, že za ta léta nám odešly trošku plíce a nohy,“ přiznává Bedřich Ščerban.

Na veteránských zápasech bývalý obránce československé reprezentace, se kterou absolvoval tři olympijské turnaje a osm mistrovství světa, nastupuje v bruslích, ve kterých v roce 2008 v Dukle Jihlava ukončil aktivní kariéru. „Já bych v těch současných plastových hrát nemohl, to by mě bolely nohy. Já mám kožené, které se tehdy vyráběly na míru. A hokejky taky střídám. Půl zápasu odehraju s dřevěnou a půl s kompozitovou. Dřevěná je těžká a u kompozitové zase díky vibracím brzo cítíte klouby,“ usmívá se Bedřich Ščerban.

Při veteránských soutěžích se nemění strany, aby to měli hráči blíž na střídačku

Oldřich Válek, Viktor Ujčík, Dušan Salfický. „To jsou hráči, kteří už kývli. Jsou to opravdu jména, která by si fanoušci neměli nechat ujít. Taková koncentrace mistrů světa, olympijských vítězů, vítězů Stanleyova poháru se nebude v Jihlavě opakovat dlouho. Hráči musí být starší 45 let, jsou tam čtyři výjimky pro hráče starší 40 let, kteří musí mít prokazatelně ukončenou kariéru,“ vysvětluje Bedřich Šcerban.

Pravidla věk hráčů pochopitelně berou v úvahu. „Nesmí se hrát do těla, nesmí se střílet golfy. To je hlavně kvůli gólmanům, protože kluci už nestojí tolik v bráně, ten postřeh klesá, tak aby někdo něco někomu neudělal. Netočí se strany, abychom to měli blíž na střídačku, hraje se 3x 15 minut čistého času a nejsou oslabení, za faul je rovnou trestné střílení,“ vysvětluje veteránská pravidla Bedřich Ščerban.

Pro Jihlavu mluví zkušenosti a také poloha

A jak se zápas WSLH do Jihlavy podařilo dostat? Ve hře byla Werk Aréna v Třinci, KV Karlovy Vary, Kladno, O2 Aréna a právě Jihlava. „Zprávy, které mám k dispozici, hovoří o tom, že rozhodnutí pro Jihlavu padlo díky tomu, že s námi jako s organizátory podobných akcí má Český svaz ledního hokeje skvělé zkušenosti. Takovou akci opravdu neděláme poprvé a pro Jihlavu hraje taky důležitou roli poloha.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio