Moskevská antidopingová laboratoř přišla na půl roku o akreditaci

Moskevská antidopingová laboratoř nesmí půl roku provádět analýzy vzorků hodnot sportovců. Akreditaci jí na šest měsíců odebrala Mezinárodní antidopingová agentura (WADA). Důvodem je zpráva nezávislé komise, která konstatovala systematické porušování pravidel, korupci a možné zásahy státu do práce laboratoře a ovlivňování testů ve prospěch ruských sportovců. Moskevská laboratoř se může do tří týdnů odvolat ke sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) ve švýcarském Lausanne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Ruské antidopingové agentury RUSADA Nikita Kamajev

Ředitel Ruské antidopingové agentury RUSADA Nikita Kamajev | Zdroj: ČTK

Ředitel Ruské antidopingové agentury RUSADA Nikita Kamajev uvedl, že Rusko akceptuje řadu stížností Mezinárodní antidopingové agentury týkajících se kontroly kvality a dodržování standardů v práci moskevské laboratoře, na které poukázala nezávislá komise. Dodal ale, že nejde o hrubá nebo principiální porušení kodexů a standardů WADA.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moskevská antidopingová laboratoř přišla na půl roku o akreditaci. Rozhodla o tom Mezinárodní antidopingová agentura. Více zpravodaj Martin Dorazín

Kamajev ve zprávě nezávislé komise WADA našel prý i politické motivy. „Nebyly tam žádné zvláštní novinky, některé otázky ale mají zvláštní ostrost a zpolitizovanost,“ uvedl.

Doplnil, že vzorky odebrané ruským sportovcům moskevské antidopingové centrum předá některé laboratoři v zahraničí, která má platnou akreditaci WADA.

Obvinění jsou nepodložená. Je to pokus očernit ruský sport, vyvrací Moskva zprávu WADA

Číst článek

Nezávislá vyšetřovací komise Mezinárodní antidopingové agentury obvinila ruskou atletickou federaci z rozsáhlého porušování antidopingového kodexu, doporučila vyloučení Ruska z Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF) a také ze všech soutěží včetně olympijských her.

Martin Dorazín, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme