V Česku šestý den padaly teplotní rekordy. O víkendu se výrazně ochladí

Česká republika se dnes probudila do extrémně teplého rána. Teplotní rekord padl na většině měřicích stanic. Vůbec nejvyšší hodnotu naměřili ve středních Čechách v Tuhani, kde rtuť teploměru vystoupala na 14,6 stupně Celsia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teplý podzim by měl ještě tento týden vydržet

Teplý podzim by měl ještě tento týden vydržet | Foto: Michaela Vydrová

„Když vezmeme v úvahu jenom ty stanice, kde se měří víc než 30 let, tak rekord padl na 121 stanicích z celkových 136,“ potvrdila Českému rozhlasu meteoroložka Michaela Valachová.

„Je to jednak díky tomu, že v průběhu noci bylo hodně oblačnosti, a zároveň foukal čerstvý západní vítr, který vlastně teploty udržuje na vysokých hodnotách a neklesají tak nízko,“ vysvětlila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko zažilo na listopad nezvykle teplé ráno. Počasí v příštích dnech přiblížila meteoroložka Michaela Valachová

Teplotní rekordy padaly i přes den, a to šestý den po sobě. Nová maxima zaznamenali na třech čtvrtinách stanic, kde se měří dlouhodobě. Na šesti z nich padl i absolutní rekord pro celý listopad, například znovu v Kopistech na Mostecku.

„Tři dny starý rekord tam byl překonán o jednu desetinu stupně a to hodnotou 20,5 stupně Celsia,“ uvedl meteorolog Jaroslav Rosa.

Velmi teplé ráno nás podle Michaely Valachové čeká ještě zítra, kdy se teploty budou opět pohybovat v rozmezí 14 až 10 stupňů.

Obloha bude zítra většinou oblačná až zatažená, na severu a severovýchodě se místy objeví slabý déšť, jinde jen ojediněle. Od jihozápadu se během dne bude oblačnost protrhávat a déšť ustávat.

Na horách má o víkendu sněžit

Nejvyšší denní teploty ve středu, tedy na svatého Martina, vystoupí na 13 až 17 stupňů. Na víkend se ale výrazně ochladí.

„Maximální teploty se o víkendu vyšplhají pouze na 7 až 11 stupňů Celsia, chladná budou i rána. V neděli po ránu dokonce čekáme teploty jenom 6 až 2 stupně. Četnější srážky, většinou sněhové, očekáváme na horách, a to zejména v sobotu a ještě začátkem neděle,“ nastínila počasí v závěru týdne Michaela Valachová.

ČRo, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme