Británie nemůže diskriminovat občany jiných států unie, říkají EK i Sobotka

Británie nemůže požadovat takové změny ve fungování Evropské unie, které by diskriminovaly občany jiných zemí osmadvacítky. Tak dnes na požadavky britského premiéra Davida Camerona reagovala Evropská komise i česká vláda. Londýn chce mimo jiné omezit dávky pracovníkům z jiných členských států EU. O tom, jak dalece vyjdou ostatní státy unie Britům vstříc, by měla rozhodnout jednání v příštích měsících.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Podle mluvčího Evropské komise Margaritise Schinase je britský požadavek na omezení dávek pro pracující občany z ostatních států osmadvacítky velmi problematický.

„Dotýká se základních svobod na vnitřním trhu. Mluvím například o přímé diskriminaci některých evropských občanů,“ řekl mluvčí Evropské komise.

To je velký problém i pro Česko. „Nechceme, abychom se vraceli do doby před tím, než občané Evropské unie získali možnost svobodně se pohybovat, pracovat, studovat, usazovat se ve všech ostatních členských zemích EU,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Británie nemůže diskriminovat občany ostatních zemí EU, vzkázal do Londýna Brusel v reakci na snahy změnit fungování unie. Více zpravodaj Ondřej Houska

Je ale možné, že Britové budou věc nakonec řešit jinak – třeba tím, že změní své vlastní domácí zákonodárství.

Česko naopak podporuje třeba britský důraz na posilování konkurenceschopnosti nebo požadavek na nediskriminaci zemí, které nemají euro.

Celkově zatím mezi zeměmi unie převládá názor, že premiér David Cameron nežádá příliš a státy osmadvacítky oceňují jeho jasnou snahu v EU zůstat. O podrobnostech se ale teprve začne jednat. Změny by musely schválit ostatní země osmadvacítky.

Podle plánu by se tak mohlo stát už příští měsíc na summitu evropských lídrů v Bruselu, ale někteří diplomaté tvrdí, že se to ještě nepodaří a bude nutný mimořádný summit na jaře.

Cameron chce omezit pohyb v EU a dávky pro migranty ze zemí osmadvacítky

Číst článek

Podle nich je totiž možné, že Cameron bude jednání uměle protahovat, aby doma ukázal, že je tvrdý lídr a nechce se smířit s kompromisem. Z britské, ale i z evropské strany je však jasná snaha se dohodnout.

Britský premiér dnes představil čtyři hlavní reformní požadavky. Britská vláda chce například posílit roli národních parlamentů. Volá také po změnách v oblasti imigrační politiky, chce omezit volný pohyb osob i unijní byrokracii. Také žádá ochranu jednotného trhu pro Británii a další země mimo eurozónu.

Ondřej Houska, Simona Bartošová, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme