MOV žádá potrestání ruských atletů za doping

Odebrání medailí a potrestání ruských atletů za doping žádá Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v reakci na zprávu vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury (WADA). Vyzval Mezinárodní asociaci atletických federací (IAAF), aby zahájila disciplinární řízení. Zároveň pozastavil čestné členství bývalému předsedovi Mezinárodní atletické federace Laminu Diackovi, který je podezřelý, že za peníze doping ruských závodníků kryl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko se vzpamatovává z dopingového skandálu

Rusko se vzpamatovává z dopingového skandálu | Zdroj: Reuters

WADA, která doporučila kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu vyloučit ruskou federaci z IAAF a tím i ze všech soutěží včetně olympijských her, navrhla doživotní zákaz startů pro pět sportovkyň.

Nejznámějším jménem na seznamu je olympijská vítězka v běhu na 800 metrů z Londýna Marija Savinovová. Dalšími jsou bronzová medailistka ze stejného závodu Jekatěrina Poistogovová a další běžkyně Kristina Ugarovová, Anastasia Bazdyrevová a Taťjana Mjazinová.

O případných sankcích vůči ruské atletice má rada IAAF podle zastupujícího šéfa ruské federace Vadima Zeličenoka jednat tento pátek.

„Zatím nás nikdo nepotrestal. Zítra budeme hotovi s odpověďmi na otázky, které nám byly položeny," uvedl Zeličenok, jenž stojí v čele ruské federace dočasně od letošního února, kdy kvůli dopingovým skandálům především chodeckých reprezentantů rezignoval Valentin Balachničev.

„Abych byl upřímný, žádný závažný zločin nevidím. Ano, existují prohřešky, které přiznáváme a které mají ve všech zemích. Ale nic systematického tam nevidím (ve zprávě o ruské atletické federaci). Podle mě si žádný velký trest nezasloužíme, ale nedá se vyloučit, že nás čekají potíže vzhledem ke stanovisku řady těch, kteří budou hlasovat proti nám," řekl Zeličenok.

K prvnímu postihu již sáhla WADA, která odebrala akreditaci moskevské antidopingové laboratoři. Její ředitel Grigorij Rodčenkov o pár hodin později rezignoval.

Rodčenkov podle vyšetřovací komise WADA nařídil loni zničit přes 1400 uchovaných vzorků coby možných důkazů, navíc od sportovců požadoval peníze za zatajení pozitivních zkoušek.

„To jsou normální praktiky, vzorky likvidují všechny laboratoře, protože je prostě není kde skladovat. Někdy o to žádají samy federace, když je vzorek A negativní. Neničí se jen ty, u kterých je z určitých důvodů výslovně požádáno, aby byly uchovány," zastal se Rodčenkova bývalý šéf Ruské antidopingové agentury Nikolaj Durmanov.

Dopingový skandál bude ve středu s představiteli ruské atletiky řešit prezident Vladimir Putin. V Soči se setká mimo jiné s reprezentačním šéftrenérem Jurijem Borzakovským.

Zpráva WADA tvrdí, že v ruské atletice se systematicky dopovalo s podporou státu, což dnes odmítl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov s tím, že chybí důkazy.

„Dosud nebyl předložen žádný důkaz, takže je těžké obvinění nějak komentovat. Jsou neopodstatněná," řekl mluvčí. Savinovová se navzdory hrozící doživotní diskvalifikaci dál připravuje na obhajobu zlata v Riu de Janeiru. Její trenér Vladimir Kazarin označil obvinění za „naprostý blud".

„Používali jsme výhradně povolené preparáty. Do odvysílání pořadu ARD žádná obvinění proti Máše (Savinovové) nebyla. Dokonce ani žádné náznaky, že by nebyla čistá. Jsme připraveni se bránit. Jestliže nejsme vinni, tak proč bychom měli snášet nějaký trest," uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme