Ve Frýdku-Místku otevřeli nové zařízení pro nemocné bezdomovce

11. listopad 2015

Prvních 15 nemocných bezdomovců našlo zázemí v novém zařízení ve Frýdku-Místku. Provozuje ho Armáda spásy a ještě do konce roku obsadí všech 32 postelí.

Do domova se nastěhovali lidé buď přímo z ulice nebo z azylových domů, kde ale kvůli různým nemocem nemohli zůstat.

„Co nadělám, nic nenadělám. Nemám kam jít. Strava je tady dobrá, mám kde spát. Člověk se i okoupe, na záchod si zajde,“ říká pan Ladislav Strkáč, který několik let žil ve vybydleném bytě, bez vody a elektřiny.

„Strašně mě bolí pánve, nemůžu chodit. A ty berle jsem si našel u popelnice. Jsem rád, že jsem tady, protože přes zimu nemůžete spát venku. Zamrznete a hotovo,“ dodává.

Ve vedlejším pokoji sedí před televizí tři ženy a sledují program. „Teď mi paní doktorka nařídila ležet kvůli vysokému tlaku. Dali mi tři tablety, jinak by museli volat rychlou,“ svěřuje se paní Libuše Duží.

Má ale také psychické problémy. Život se jí začal hroutit po smrti přítele. „Bydlela jsem ve Frýdku, potom mi umřel druh, přišla jsem o byt... Dopadla jsem, jak jsem dopadla,“ krčí rameny.

Na otázku zda by byla raději ve svém bytě, kdyby to bylo možné, odpovídá, že by to nezvládala. „Z toho důvodu, že mám velké problémy a sama bez pomoci už nemůžu být,“ říká.

V domově Přístav je 13 pokojů. Už brzy se všechny zaplní lidmi s různými problémy, kterým v azylových domech nemohou pomoct.


Domov Přístav je třetí zařízení tohoto typu v Moravskoslezském kraji, další dvě Armáda spásy provozuje v Ostravě a jsou zcela zaplněna, řada lidí musela být zařazena na čekací listinu.

„Jsou to klienti, kteří potřebují tu podporu dvacet čtyři hodin denně, to znamená – různé zdravotní ošetření, podávání léků, zajištění zdravotní péče, podpora s hygienou, oblékáním, stravováním. Nic z toho jim sociální služby neposkytnou,“ vysvětluje ředitelka domova Přístav Petra Morcinková.

Lidé tady mají nejčastěji psychické poruchy či alkoholové demence, pobyt v domově z části platí.

autor: iha
Spustit audio