Značka 'svatomartinské' v Česku táhne. V nabídce se překonávají vinaři i restaurace

Svátek svatého Martina už v Česku není spojený jen s očekáváním případného prvního sněhu. V posledních letech je to především obchodní artikl. Třeba svatomartinskou husu letos podle odhadu Asociace hotelů a restaurací nabídnou až dvě třetiny podniků. Rekordní množství lahví uvedou na trh vinaři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatomartinská husa

Svatomartinská husa | Foto: Petr Samec

"Zájem je letos velký. V naší firmě vyrobíme asi 75 tisíc housat, na ty svatomartinské vyčleňujeme dva tisíce kusů,“ popisuje Alois Kopečný, který chová ve velkém drůbež v Hodoníně.

Husy vykrmuje necelé čtyři měsíce, průměrná váha je podle něj asi šest kilo.

Pro svatomartinský jídelníček připravuje husy například šéfkuchař z restaurace v centru Prahy Radek Vlasák. Letos jich u dodavatelů objednal 20.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku začínají svatomartinské hody. O jejich rostoucí oblibě se přesvědčila Veronika Hlaváčová

„Jedny mám přímo z Maďarska, jedny od větší distribuční firmy tady v Čechách. Dodavatelů je spousta, záleží jenom na tom, kolik za to chci utratit,“ vysvětluje Vlasák.

Speciální menu, které sestavil na 11. listopadu, začíná polévkou. „Je silná, čirá drůbková se zeleninou,“ upřesňuje. Následuje předkrm v podobě husí paštiky s játry a hruškovým pyré a jako hlavní chod si lze vybrat mezi pečenou husou s kroupovým rizotem a zauzenými husími prsy s čerstvým špenátem a citronovým celerem.

Husí farma Byňov u Nových Hradů na Českobudějovicku | Foto: ČTK

Podle šéfkuchaře Vlasáka svatomartinské hody hosty lákají. Potvrzuje to i prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, podle kterého husy v listopadu nabízí i víc než dvě třetiny podniků. Na oběd nebo večeři přijdou i lidé, kteří se běžně restauracím vyhýbají.

„Oslava svatého Martina je akce, která pomáhá restauracím nabídnout něco nového pro zákazníky. Myslím, že na podobné aktivity se nechávají zlákat i lidé, kteří běžně do restaurací nechodí. Něco zažijí," říká Stárek.

Pro majitele nebo provozovatele restaurací je pořádání svatomartinských hodů také stále jednodušší - husy dostanou od dodavatele například už i naporcované.

Počet vylíhlých hus v ČR 2005 - 2014 | Foto: ČTK

Vinaři si pochvalují kvalitu letošního svatomartinského

Svatomartinské víno se začíná prodávat každoročně přesně 11. listopadu, tedy na svátek Martina. Prezident Unie vinařů David Šťastný hodnotí letošní mladé víno vysoko.

„Troufám si to nazvat ročníkem století. Ty výsledky ve vinicích jsou perfektní. Zvlášť u červených vín to je velká výzva," pochvaluje si Šťastný.

Vinařský fond odhaduje, že bude letošního vína pod značkou Svatomartinské rekordní množství, konkrétně asi dva miliony a 300 tisíc lahví. Do prodeje může vyslat svatomartinská vína 113 vinařů.

Svatomartinské víno | Foto: Český rozhlas

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme