Trump trvá na plotu na mexické hranici, odrážel kritiku republikánských protikandidátů

Ekonomika, daně i zahraniční politika byly hlavním tématem další debaty republikánských prezidentských kandidátů ve Spojených státech. V živě přenášené diskusi to mezi uchazeči o stranickou nominaci znovu jiskřilo. Největší pozornost poutali momentálně nejúspěšnější kandidáti – miliadář Donald Trump a neurochirurg Ben Carson.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump Trump opět hovořil o potřebě výstavby zdi na hranici s Mexikem

Donald Trump Trump opět hovořil o potřebě výstavby zdi na hranici s Mexikem | Zdroj: Reuters

V pořadí už čtvrtou debatu republikánských kandidátů, tentokrát v Milwaukee, znovu provázely výpady a slovní přestřelky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtvrtou debatu republikánských uchazečů o nominaci do boje o Bílý dům sledovala v USA zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Pod palbou konkurentů se ocitl realitní magnát Donald Trump kvůli plánu deportovat ze Spojených států 11 milionů nelegálních přistěhovalců a postavit na hranici s Mexikem zeď.

Guvernér Ohia John Kasich označil návrh za hloupý. Odsoudil ho bývalý floridský guvernér Jeb Bush, na jehož výkon se tentokrát soustředila pozornost komentátorů.

Bush, který začínal jako favorit, nyní bojuje s hlubokým propadem a podle pozorovatelů je otázka, zda vůbec vytrvá v prezidentské kampani.

Čtvrtá debata republikánských kandidátů ukázala na rozkol ohledně imigrantů | Foto: Reuters

Jedním z témat bylo i zvýšení minimální mzdy. V New Yorku i dalších městech žádaly tisíce lidí zvýšení minimální mzdy na 15 dolarů hodinu, zejména pro zaměstnance řetězců rychlého občerstvení.

Republikánští kandidáti jsou ale proti. Ben Carson se domnívá, že by se tak zvýšil počet nezaměstnaných a Donald Trump má zase obavy ze snížení konkurenceschopnosti USA po případném zvýšení minimální mzdy.

Velké podpoře se těší bývalý neurochirurg Ben Carson | Foto: Reuters

Kandidáti na prezidenta USA | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme