Petr Čech se blíží k dalšímu rekordnímu zápisu. Tentokrát v počtu startů za reprezentaci

Listopad může být pro fotbalového gólmana Petra Čecha měsícem rekordů. V anglické Premier League chybí brankáři Arsenalu jediné čisté konto k tomu, aby vyrovnal rekord Davida Jamese v počtu zápasů bez obdržené branky a blízko významnému milníku je i v reprezentaci. Pokud nastoupí v pátečním přípravném utkání proti Srbsku nebo v úterním v Polsku, bude mít stejně jako Karel Poborský 118 reprezentačních startů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Čecha brzy čeká 118. reprezentační zápas,  čímž vyrovná rekord Karla Poborského

Petra Čecha brzy čeká 118. reprezentační zápas, čímž vyrovná rekord Karla Poborského | Zdroj: ČTK

Od debutu Petra Čecha v národním dresu sice již uplynulo více než 13 let, ale zkušený gólman si premiéru za národní tým vybavuje velmi dobře. „Foukal vítr a nebyli tam skoro žádní fanoušci. Hrálo se na Kypru a zápas Česka s Maďarskem místní moc netáhl," vzpomíná na utkání z února 2002, ve kterém odchytal 70 minut.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Čech odehrál za reprezentaci 117 zápasů a jen jeden další start jej dělí od vyrovnání rekordu Karla Poborského

Během své reprezentační kariéry odehrál Petr Čech za reprezentaci mnoho důležitějších mezistátních soubojů. Například zápasy světového šampionátu v roce 2006 či semifinále Eura 2004.

„Z dosažení takového milníku mám pochopitelně radost. Když jsem měl sny o tom, že si jednoho dne zahraji za reprezentaci, tak jsem v nich doufal, aby se mi to splnilo alespoň jednou,“ prozrazuje vítěz Ligy mistrů z roku 2012.

„Skutečnost, že mám nakonec možnost vyrovnat rekord v počtu startů a posléze ho třeba i překonat, mě velmi těší. Jsem rád, že jsem zůstal v národním týmu tolik let a že jsem si zachoval výkonnost a přízeň trenérů po tak dlouhou dobu,“ vysvětluje jeden z nejúspěšnějších hráčů české historie.

Spekulovat o tom, kolik utkání za reprezentaci ještě odehraje, však brankář londýnského klubu nechce. „To bude záležet především na mém zdravotním stavu, výkonnosti a na tom, aby mě trenér vůbec povolal. Opravdu se to těžko odhaduje. Takový Dominik Hašek dokázal chytat i po čtyřicítce a patřil k nejlepším hráčům v lize,“ připomíná třiatřicetiletý Čech hokejovou legendu, která ukončila kariéru až ve svých 46 letech.

Petr Čech | Foto: Český rozhlas

Jan Suchan, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme