Vyloučení z účasti na OH v Riu hrozí kvůli dopingu možná i keňských atletům

Pokud Keňa urychleně nezmění svůj přístup k boji s dopingem, hrozí jejím atletům vyloučení z účasti na olympijských hrách v Riu de Janeiru. Řekl to dnes agentuře Reuters bývalý slavný běžec a nynější předseda národního olympijského výboru Keni Kipchoge Keino.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atletika, ilustrační foto

Atletika, ilustrační foto | Foto: David Kubíček

Podle Keina Světová antidopingová agentura WADA vážně zvažuje, že navrhne zákaz startu atletům z této východoafrické země v Riu.

„Není to jen hrozba. Oni jsou opravdu přesvědčeni, že se u nás doping zametá pod koberec. Musíme rychle jednat. Naše vláda to bohužel nebere vážně,“ citovala dvojnásobného olympijského vítěze agentura Reuters.

WADA v pondělí na tiskové konferenci v Ženevě zveřejnila první část zprávy své nezávislé komise, která obsahuje informace o systematickém užívání zakázaných látek v ruské atletice. Další části hodlá zveřejnit do konce roku. Šéf komise Kanaďan Dick Pound naznačil, že další ostře sledovanou zemí je právě Keňa.

MOV žádá potrestání ruských atletů za doping

Číst článek

Keňští atleti byli letos na mistrovství světa v Pekingu nejúspěšnější výpravou se šestnácti medailemi včetně sedmi zlatých. Sbírali je nejen tradičně v bězích, ale i v hodu oštěpem.

Během posledních tří let však mělo 35 keňských atletů pozitivní dopingový nález a podle německé televize ARD, jejíž zjištění současný dopingový skandál letos v srpnu odstartovalo, to byla jen špička ledovce.

Z 800 atletů, kteří měli podle tohoto zdroje podezřelé výsledky krevních testů, bylo 77 Keňanů. Hůře na to bylo právě jen Rusko. Osmnáct z 92 keňských medailí na vrcholných soutěžích v letech 2001 až 2012 tak mohlo být získáno s nedovolenou podporou.

Také v Keni podobně jako v Rusku se v souvislosti s utajovaným dopingem hovoří o korupci. Keňský atletický svaz všechna podezření odmítá. Tvrdí, že všechny případy prošetřuje a že například letos suspendoval dva zahraniční trenéry, jejichž svěřenci měli pozitivní test.

Antidopingová agentura však považuje boj s dopingem v zemi za nedostatečný. Tamní agentura prý existuje jen na papíře a dvě atletky přistižené na MS v Pekingu dosud vůbec nebyly potrestány.

Dopingový skandál v atletice | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme