Svatý Martin jezdí dřív, první sníh v listopadu je spíše výjimka

Veřejně dostupné meteorologické statistiky ukazují, že v posledních třiceti letech se první sníh v Česku objevil obvykle už v říjnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh

Sníh | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Z veřejně dostupných dat o počasí od roku 1982 plyne, že sníh obvykle napadne už během října, stalo se tak za tu dobu přibližně dvacetkrát. Výjimečně jsou sněhové srážky zaznamenány už v druhé polovině srpna, což se stalo například vloni a předloni. Šlo ale jen o centimetrový poprašek na meteorologických stanicích na Milešovce a Přimdě.

I letos první sníh napadl v noci na 14. října, na Karlovarsku spadlo okolo pěti centimetrů sněhu, což zkomplikovalo dopravu. Nadílka ale rychle roztála. Naopak v roce 2001 si „bílý kůň“ dal načas, první sníh zaznamenala stanice na Lysé hoře až sedmého listopadu.

Nutno dodat, že pranostika o svatém Martinu odkazuje na první sněžení v nížinách, které obvykle může přijít o něco později, než u vybraných meteorologických stanic.

Kdy se v minulých letech objevil sníh, můžete prozkoumat v následujícím grafu. Data pochází z databáze americké meteorologické služby NOAA (jejich poskytovatelem byl pravděpodobně český ČHMÚ).

Legenda o svatém Martinovi

Legenda říká, že populární světec byl původně římský voják, který rozdělil svůj plášť mečem na dva kusy a podělil se o něj se žebrákem. S datem plným jedniček se ale pojí i některé lidové pranostiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

S datem 11. listopadu se pojí nejen svátek svatého Martina, ale i lidové pranostiky

Ty vznikly prostým pozorováním přírody. Popisují vlastně opakující se výkyvy počasí v jistém období. V pořadu Českého rozhlasu Meteor, který připravil uznávaný odborník na pranostiky Zdeněk Vaško, se období kolem svátku svatého Martina popisuje takto:

„V dlouhodobém časovém úseku je v tomto období nejen výrazně chladněji, než by podle teoretické průběhové křivky odpovídalo teplotnímu vývoji, ale celkový ráz počasí bývá kalný, pošmourný, mlhavý, často i s občasným sněžením, nebo s výskytem deště se sněhem.“

Nevlídné svatomartinské počasí popisuje hned několik pranostik jako třeba: „Na svatého Martina, ať se kouří z komína, na svatého Martina zima svůj běh začíná.“

Na svatého Martina také končil hospodářský rok. „Kolem 11. listopadu se ukončily veškeré zemědělské práce po venku, ale i pastva, po 11. už se nevyhánělo a dobytek se zavřel do chlíva. Tam zůstal až do prvního vyhánění zas na jaře,“ popsala už dříve folkloristka Kamila Skopová.

Sedláci se také loučili s čeledíny a děvečkami, vypláceli je, a to se neobešlo bez oslav a dobrého jídla.

Na svatého Martina se v řadě restaurací setkáte s tradičním menu, na kterém nechybí třeba husa se zelím. Pečou se ale i martinské rohlíčky. Ty se plní nejčastěji mákem nebo povidly a mají charakteristický tvar, připomínají totiž koňskou podkovu.

Eva Rajlichová, Marcel Šulek, Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme