Lyžování v Česku mírně podraží, zhruba 40 procent skiareálů zvýší ceny skipasů

Zhruba 40 procent lyžařských středisek v ČR v letošní sezoně zdraží. Za skipasy si lidé připlatí v řádech desetikorun. Vyplývá to z údajů, které dnes představili zástupci agentury CzechTourism a Asociace horských středisek (AHS). Za změnou ceníku stojí hlavně milionové investice středisek do oprav a výstavby nových vleků nebo zasněžování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžaři v Krkonoších, skiareál Herlíkovice

Lyžaři v Krkonoších, skiareál Herlíkovice | Foto: Simona Bartošová

Přes třicet největších resortů sdružených v Asociaci horských středisek letos investovalo okolo 920 milionů korun. Oproti loňsku je to zhruba o 300 milionů korun víc.

Historicky nejvíc peněz šlo do rozvoje areálu ve SkiResortu Černá Hora - Pec v Krkonoších. Konkrétně půl miliardy korun. Návštěvníci se tam můžou těšit na dvě nové lanovky. Jedna z nich je dokonce nejrychlejší v celé republice. Investice ale nemířily jen do nových lanovek.

Přehrát

00:00 / 00:00

CzechTourism a Asociace horských středisek představily novinky letošní zimní sezóny. Podrobnosti zjišťovala Zuzana Švejdová

„Spousta dalších areálů investovala v řádu desítek milionů korun. Investice směřovaly hlavně do zasněžování, posílení zasněžovacích systémů. Dobudovaly se ale i sjezdovky, ať už pro normální lyžaře, tak i sjezdovky typu fun line. To znamená se zábavními prvky, jako jsou klopené dráhy, tunely a podobně. Předpokládáme, že v rámci celé ČR to bude přes 1,1 miliardy,“ přibližuje Libor Knot z Asociace horských středisek.

Vysoké investice se projeví i v cenách skipasů. Průměrná cena pro dospělého je 560 korun za skipas na den, pro děti 390 korun.

Ceníky jednotlivých resortů se ale liší. Některé areály navíc zavádějí takzvanou TOP sezonu. Ta většinou začíná v polovině prosince a končí na konci ledna. Právě v nejnavštěvovanějším období si lidé za jízdné připlatí.

Například ve Skiareálu Lipno budou v TOP sezoně ceny jednodenních skipasů o 70 korun vyšší. Dražší vstupy mají i v resortu Zadov, za celý den lyžování tam dospělý člověk zaplatí zhruba pětistovku, dítě pak necelé čtyři stovky.

Ve Špindlerově Mlýně jsou v hlavní sezoně jízdy dražší o stovku, lyžaři tu zaplatí 850 korun. Například v Rakousku vyjde jízdné ve středisku Stubai na 1200 korun.

Jezdí se hlavně do Krkonoš

Kromě novinek, které se v lyžařských areálech chystají na zimní sezonu, seznámili dnes odborníci z KPMG Česká republika novináře s hlavními výsledky analýzy návštěvnosti českých horských středisek.

Vyplývá z nich, že lidé jezdí hlavně do Krkonoš. Mezi další hojně navštěvovaná střediska patří Šumava, Jeseníky a Orlické hory.

Až 89 procent všech lyžařů jsou Češi. Přibývá ale i zahraničních návštěvníků, a to hlavně z Polska, Německa nebo Nizozemska. Průměrně stráví na českých horách zhruba tři noci.

 

Podle manažera společnosti KPMG Ondřeje Špačka tu utrácí nejen za lyžování, ale i návazné služby.

„Každá koruna, kterou návštěvníci hor investují do skipasu, vygeneruje dalších sedm korun spotřeby v dalších návazných entitách, které poskytují své služby v horských oblastech. Jsou to ubytovací zařízení, gastronomická zařízení, půjčovny a samozřejmě doprava,“ vypočítává.

Také letos mají lidé možnost koupit si celosezonní permanentku. Díky ní můžou lyžovat ve 23 lyžařských areálech po celé republice. Jde tak zhruba o 190 kilometrů tratí.

Nejoblíbenější hory pro zimní sporty | Foto: ČTK

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme