Prostějov chce rozhýbat plány na severní obchvat města. Na řadu může přijít i vyvlastnění pozemků

11. listopad 2015

Centru Prostějova by mohl v budoucnu ulevit severní obchvat města. Plány na jeho stavbu jsou na světě už několik let, zatím se ale nedařilo vykoupit pozemky. Město dostane na stavbu 400 milionů, ale jen v případě, že vše stihne do roku 2018.

„Když jedete centrem Prostějova nebo chcete projet ve tři hodiny odpoledne, tak je to nereálné. Zelená vlna tady neexistuje, křižovatky jsou tu ucpané. Podle mého názoru je to potřeba určitě,“ myslí si o plánované stavbě severního obchvatu paní Dagmar z Prostějova.

O stavbě, která by auta jedoucí směrem od Mostkovic na Olomouc svedla mimo centrum města, se mluví už několik let.

„Prostějovu by to velice pomohlo, protože je v takové kotlině, kde se nám neustále udržují částice a mlhy. Velice špatně se tady dýchá. To zdravotní prostředí skutečně dobré není, takže ten obchvat je pro Prostějov velice důležitý,“ vysvětluje sociálnědemokratická primátorka Prostějova Alena Rašková. A zdůrazňuje, že jde o akci kraje.

A jak uvádí hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil z ČSSD, společně s Prostějovem se teď domluvili na dalším postupu: „Shodli jsme se, že založíme určitou kancelář po vzoru Přerova, abychom skutečně ten výkup pozemků dotáhli do zdárného konce.“

Kraj i město totiž tlačí čas. Pokud nestihnou všechny pozemky vykoupit do roku 2018, přislíbených 400 milionů na stavbu obchvatu půjde na jiný projekt. A tak možná dojde i k radikálním krokům.

„Pravděpodobně by muselo dojít na vyvlastnění, protože ten projekt je skutečně pro občany města Prostějova naprosto zásadní. Ulehčí centru města.“

Podle primátorky ale není jasné, jestli půjde projekt za tři roky připravit. Z více než stovky majitelů pozemků se zatím podařilo kontaktovat jen zhruba tři desítky.

autor: tas
Spustit audio