Udržet sklářskou tradici se snaží v Anníně

11. listopad 2015

Sklárna v šumavské obci pořádá setkání mladých brusičů, rozšiřuje muzeum a chystá se na oslavy 220 let své existence. Přitom ještě nedávno měla tato fabrika namále.

Šumavský Annín proslavila sklářská huť a později brusírna. Se sklem je tato vesnička na břehu Otavy spojená od konce 18. století. V posledních letech už se zdálo, že sklářské tradici v Anníně odzvonilo. Když před několika lety odešli z areálu poslední brusiči a usídlili se ve sklářské manufaktuře kilometr za vesnicí, měl to být definitivní konec staré sklárny. Místo konce ale přišel nový začátek.

O uplynulém víkendu se v annínské sklárně roztočily brusné kotouče. To když sem přijeli studenti sklářské školy z Kamenického Šenova; Annín hostil první sklářský workshop.

„Přijeli jsme sem, abychom vydekorovali, udělali tady nějaké nové dekory pro skla. Studenti tady předvedli, dokonce jsem se strašně divil, že pracovali skoro víc než u nás ve škole. Takže je to strašně bavilo," pochvaloval si učitel ze sklářské školy v Kamenickém Šenově Petr Stacho, který workshop vedl.

Studenti sklářské školy z Kamenického Šenova přijeli do Annína, aby tady udělali nové dekory pro skla

Sklářský workshop s názvem Annínské broušení navazuje na dosavadní kroky nového majitele sklárny. Ten nejdříve v Anníně obnovil prodejnu sklářských výrobků a letos otevřel muzeum, ve kterém je dvě stě kusů původních annínských výrobků ze skla. Sbírka se rozrůstá, což dokazuje i nový exponát. Tím je neorenesanční džbán, který se podařilo vydražit v rakouském Linci. Sklářské muzeum ale nemá být jediným doplňkem annínské sklárny, vzniknout by tam měla i brusírna.

„Pokud to situace alespoň trochu dovolí, tak bychom rádi rozšířili provoz," svěřil se majitel sklárny Petr Švrčula.

Annínská sklárna brzy oslaví 220 let existence

O oživení sklářské tradice v obci se ale nestará sám. Denně otevírá turistům a dalším zájemcům annínskou sklárnu jeho otec Otakar Švrčula.

Sklářský workshop s názvem Annínské broušení navazuje na dosavadní kroky nového majitele sklárny. Ten nejdříve v Anníně obnovil prodejnu sklářských výrobků a letos otevřel muzeum, ve kterém je dvě stě kusů původních annínských výrobků ze skla

„Tady ta sklárna, ti lidé, kteří tady dělali, ty jejich rodiny - to sem do toho Annína patří, a proto jsme se rozhodli tu tradici, která tady je tak dlouhá, že ji zachováme."

Krize ve sklářství už podle všeho odezněla. Annínská sklárna by tak nemusela mít problém najít si časem dostatek brusičů.

„Teď zrovna je teda údobí, takový, kdy vlastně je to na vzestupu. Po těch sklářích, po brusičích je strašná sháňka, protože opravdu je to řemeslo, které je pěkné, je to rukama. To sklo je nádherný materiál," uvedl Petr Stacho.

V příštím roce oslaví annínská sklárna 220 let existence. Jakousi pozvánkou na oslavy bude výstava v klatovském Pavilonu skla. Představí annínské malované i broušené sklo a lidé uvidí i první dochované elektricky tavené sklo z Annína, ze 30. let minulého století. Výstava v Klatovech začne 27. listopadu.

autor: lum
Spustit audio