Města pod protrženými hrázemi v Brazílii čekají vlnu bahna, 800 tisíc lidí je bez vody

S následky protržených hrází nádrže u dolu na železnou rudu v Brazílii se potýkají města několik set kilometrů daleko. Výpadek dodávek pitné vody se už dotkl 800 tisíc lidí v údolí řeky Rio Doce. Hasiči a vojáci našli necelý týden po katastrofě osmou oběť, dále ale v oblasti pátrají. Oficiálně je pohřešovaných 21 lidí. Příčina nehody se stále vyšetřuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky protržení hrází nádrže u železného dolu v Brazílii

Následky protržení hrází nádrže u železného dolu v Brazílii | Zdroj: Reuters

Na příchod bahna se chystá několik měst, která leží na řece Rio Doce, a to až 600 kilometrů od státu Minas Gerais, kde se u města Mariana nachází problematický důl.

Ve státu Espírito Santo lidé po domech plní kbelíky s vodou, láhve a dokonce i dětské bazénky. Úřady také připravily cisterny, protože vlna bahna, která přichází, postupně přerušuje dodávky pitné vody. Stát navíc evakuuje obyvatele z břehů řeky.

Úřad pro životní prostředí státu Espírito Santo varuje, že ve vodě a bahnu může být vysoký obsah hliníku, železa, manganu a dalších prvků. Vlna údajně může poškodit i faunu až v moři, alespoň tedy podle vyjádření některých odborníků v brazilských médiích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Města ležící pod protrženými hrázemi nádrže u železného dolu v Brazílii se připravují na příchod vlny bahna a zajišťují zásoby pitné vody. Více zpravodaj David Koubek

Existují obavy z toho, že ve vodě by mohlo být kadmium, arsen, rtuť a chrom, podle oficiálních informací by ale bahno nemělo být toxické.

Osada nejspíš přestane existovat

Do osady Bento Rodriguez, která byla přímo pod dolem a kde vlna před týdnem srovnala se zemí 150 domů, se prý obyvatelé už nevrátí. Nechtějí to dovolit úřady.

Jestli se jim to nakonec povede, bude záležet na tom, jestli úřady budou respektovat stanovisko Civilní ochrany. Její šéf ve státě Minas Gerais Helberth Figueiró de Lourdes už řekl, že k návratu do místa vydá negativní stanovisko – důvodem je hlavně to, že osadu pokrývá místy až několik metrů vysoká vrstva bahna, takže bude stále hrozit nebezpečí, že místo bude nestabilní.

Bez střechy nad hlavou je na 500 lidí. Firma, která důl provozovala, teď většině z nich zajišťuje náhradní byty či domy.

Následky protržení hrází nádrže u železného dolu v Brazílii | Foto: Reuters

Záchranáři i šest dní po nehodě dál nalézají oběti a hledají pohřešované. Potvrzených je osm mrtvých, z toho pět identifikovaných, mezi nimi i děti. Stále se pohřešuje 21 lidí a záchranáři se obávají, že nikoho živého už nenajdou.

Zemětřesení, nebo špatná konstrukce?

Co bylo přesnou příčinou provalení hrází u odkališť, stále není jasné. Objevují se informace o tom, že seismografy před neštěstím zaznamenaly v oblasti otřesy půdy. Zaznamenaly je i teď, ale neví se, co je způsobilo, mluví se však o následcích těžby železné rudy.

Podle hlasů odborníků v médiích ale byly otřesy tak slabé, že protržení hráze způsobit nemohly. Spíš by to mohl být špatný výpočet nebo chyba v konstrukci hrází. Od pracovníků dolu přicházejí informace o nedodržování bezpečnostních předpisů, ale příčina se stále vyšetřuje.

Následky protržení hrází nádrže u železného dolu v Brazílii | Foto: Reuters

Na neštěstí reagovali i politici. V návrhu nového těžebního zákona, který leží v parlamentu a čeká na schválení, zpřísnili bezpečnostní požadavky pro stavbu odkališť.

Reagoval i Fernando Pimentel, guvernér státu Minas Gerais, kde je těžba hlavní ekonomickou aktivitou. Uvedl, že by se měla zpřísnit udělování příslušných povolení.

Ministryně životního prostředí Izabella Teixeriová chce s vládou projednat, jak potrestají firmy, které důl společně provozovaly.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme