Uprchlická krize je pro Německo i logistickou výzvou. Vlaky denně přepraví stovky běženců

Do Bavorska stále přicházejí tisíce běženců, které německé úřady umísťují do uprchlických táborů po celé zemi. Z bavorského Freilassingu na hranicích z Rakouskem proto vypravují od konce léta každý den zvláštní (speciální) vlaky. Uprchlíci přitom nevědí, kam je odvážejí. To se dozví až v cílové stanici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na berlínské nádraží v Schönefeldu přijíždí denně stovky uprchlíků speciálními vlaky

Na berlínské nádraží v Schönefeldu přijíždí denně stovky uprchlíků speciálními vlaky | Foto: Pavel Polák

Na berlínské nádraží v Schönefeldu přijíždí speciální vlak z bavorského Freilassingu. Sedí v něm uprchlíci ze Sýrie, Afghánistánu či Eritreje.

„Přijelo 560 uprchlíků, polovina z nich půjde do Berlína, ta druhá do Braniborska,“ vysvětluje Jesica z berlínského sociálního úřadu, který má uprchlíky na starosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na berlínském nádraží v Schönefeldu sledoval ranní příjezd jednoho z mnoha uprchlických vlaků i zpravodaj ČRo v Německu Pavel Polák

„Vůbec nevědí, kam přijeli, kde vystupují. Řada z nich se chce dostat ke své rodině, která je třeba v Hannoveru nebo v Mnichově,“ dodává Jesica.

Na nádraží na uprchlíky čeká také Mahmud, tlumočník z berlínského sociálního úřadu. Přes rameno má megafon a nastupuje do vlaku.

„Nejdřív je pozdravím a přivítám. Požádám je o trpělivost,“ popisuje. „Pak půjdou do haly, kde dostanou najíst a napít. Tam budou možnost jít na toaletu. Zkrátka základní informace,“ vysvětluje.

Z oken vlaku mezitím vykukují uprchlíci, rozhlížejí se po nápisech. Třeba Chálid cestuje s manželkou, dětmi a bratry, s velkou rodinou. Jsou ze Sýrie. Z toho, že přijeli do Berlína, mají radost. Všichni uprchlíci pak z perónu pomalu odcházejí do nádražní haly.

„Chtěl jsem pomáhat, a proto jsem přišel,“ říká dobrovolník Jevgenij, který stojí u stolku s jídlem, podává sušenky a odpovídá na dotazy.

Na konci nádražní haly se vytvářejí fronty, čeká se tam na autobusy, které rozvážejí uprchlíky do ubytoven v Berlíně a v Braniborsku. Ve frontě stojí i mladý Mohamed a za ním jeho rodina. Říká, že jeho bratr s otcem přišli do Německa už před dvěma měsíci, a že jsou v Sasku. Kde dnes bude spát, zatím ještě neví.

„Je to rozsáhlá logistická operace, za účasti policií, hasičů, zdravotníků, armády a našeho sociálního úřadu,“ říká Jesica. Podle ní je to už rutina, zvláštní vlaky sem jezdí pravidelně od konce léta. Zítra očekávají další.

Na berlínské nádraží v Schönefeldu přijíždí denně Z bavorského Freilassingu stovky uprchlíků speciálními vlaky | Foto: Pavel Polák

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme