Američtí agenti prý zatkli synovce venezuelské první dámy za pašování drog

Dva synovce venezuelské první dámy údajně zatkli na Haiti a vydali do Spojených států kvůli stíhání za pašování drog. Listu Wall Street Journal to řekly dva zdroje blízké jejich rodině. Oficiální místa v USA to ale nepotvrdila. Zpráva může poškodit image prezidenta Nicoláse Madura a jeho socialistické strany před parlamentními volbami, které budou za necelý měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Nicolás Maduro při setkání s novináři v Panamě

Venezuelský prezident Nicolás Maduro při setkání s novináři v Panamě | Zdroj: Reuters

Podle informací amerického listu Wall Street Journal byli oba synovci venezuelské první dámy, 30letý Franqui Flores de Freitas a 29letý Efrain Campos Flores, zatčeni a převezeni v doprovodu amerických agentů letecky do New Yorku, kde předstoupí před soudce federálního soudu.

Oba muži jsou obviněni ze spiknutí za účelem propašovat stovky kilogramů kokainu do Spojených států. Údajně nabídli tajnému americkému agentovi na Haiti zásilku 800 kilogramů kokainu, kterou měli dopravit přes Honduras. Americká oficiální místa to ale nepotvrdila.

Dvaašedesátiletá Cilia Floresová má ve venezuelské politice velký vliv. Byla například předsedkyní parlamentu a sama se označuje za dceru bývalého prezidenta Huga Cháveze.

Podle amerického ministerstva zahraničí se polovina kokainu vyrobeného v Kolumbii dostává do USA právě přes tuto jihoamerickou zemi. To ale tamní prezident Nicolás Maduro odmítá jako špinavou kampaň proti jeho socialistické vládě.

Maduro je momentálně i s manželkou na zahraniční cestě , v Ženevě vystoupil v Radě pro lidská práva. Na otázky novinářů týkající se obvinění synovců Floresové ale odmítl reagovat. Předtím pouze napsal na Twitteru krátkou zprávu, že vlast a lid osvoboditelů, tedy Venezuelu, nemohou podlomit útoky ze strany imperialistů.

Venezuelská média také dlouho mlčela, teď ale přinesla vyjádření opozice, podle které by se měly nechat prověřit diplomatické pasy vydané příbuzným Cilie Floresové.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme