Řidiček autobusů v Česku přibývá. Za volantem jsou prý opatrnější a vstřícnější než kolegové

V Česku přibývá řidiček autobusů, na silnicích jich už můžeme potkat stovky. Jezdí přitom nejen ve vozech městské hromadné dopravy (MHD), ale i na delších meziměstských linkách. Podle zástupců dopravních společností mají řidičky proti mužům několik výhod. Jsou opatrnější a k cestujícím vstřícnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus DPMP

Autobus DPMP | Foto: Dopravní podnik Města Pardubic

„Všimla jsem si, že už neřídí jen muži, a tak jsem si řekla, že to zkusím. Řídím od třináctého června, takže pár měsíců. Jaké to je? Super," říká řidička autobusu Martina Bydžovská.

Pracuje ve společnosti Arriva. Ta patří mezi největší autobusové dopravce v Česku, zaměstnává 2700 řidičů a mezi nimi i padesátku žen. Jejich počet se přitom za poslední tři roky zvýšil o čtvrtinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za volant autobusu usedají stále častěji ženy. Podle dopravců mají výhody. Více isi můžete poslechnout v reportáži od redaktora ČRo Václava Plecháčka

Bydžovská jezdí v Trutnově a novou práci si pochvaluje. Ovládat mnohatunový autobus jí prý nedělá problémy, nevadí jí ani couvání. Kvůli bezpečnosti při nočních linkách si pořídila pepřový sprej, zatím ho ale použít nemusela.

„Občas nastoupí někdo v podroušeném stavu, ale zatím to bylo v pohodě," dodává Bydžovská s úsměvem.

Podobně je na tom její kolegyně z nedalekého Dvora Králové nad Labem Lenka Svobodová. Ta už jezdí třetí rok a s cestujícími má v drtivé většině velmi dobré zkušenosti. S úsměvem ale vzpomíná na pasažérku, která váhala, jestli má do autobusu nastoupit.

„Říkala, Ježíši, ženská za volantem. Já mám čtyři vnoučata. Doufám, že pojedete pomalu," vzpomíná Lenka Svobodová.

Obecně přitom platí, že ženy jsou s autobusem na silnici opatrnější než muži. Navíc se k cestujícím často chovají lépe. Potvrzují to slova jednatele dopravní firmy Osnado Milana Kováře: „Máme zpětné reakce a cestující si pochvalují jejich vstřícný přístup."

Také proto mají dopravci o řidičky stále větší zájem, nabízí jim například zkrácené úvazky, aby měly dostatek času na svoje děti.

ČRo, Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme