Nezaměstnanost se dostala nad 7 procent

9. únor 2005

Míra nezaměstnanosti v Jihočeském kraji činila na konci ledna 7,1 procenta a proti předchozímu měsíci vzrostla o 0,5 procentního bodu.

V kraji hledalo práci celkem 24.928 osob, což je o 1907 více než v závěru roku 2004. Kraj v žebříčku nejnižší nezaměstnanosti v zemi klesl z druhého na čtvrté místo, které si dlouhodobě držel za Prahou. Předstihly jej Plzeňský kraj s 6,9 procenty a Středočeský kraj se sedmi procenty. Region je nyní 2,7 procentního bodu pod republikovým průměrem. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Nelichotivou první příčku v zemi si v lednu vysloužilo Písecko, analytici tam zaznamenali nejvyšší meziměsíční přírůstek nezaměstnaných, a to o 13,2 procenta. O 9,6 procenta přibylo lidí bez práce na Jindřichohradecku a o devět procent na Prachaticku. Na Jindřichohradecku připadá 24 uchazečů na jedno volné místo. Nárůst počtu uchazečů o práci je však na začátku roku podle odborníků obvyklý. Loni se celková míra nezaměstnanosti v kraji v lednu zvýšila dokonce o 0,6 procentního bodu. Nejvyšší míra nezaměstnanosti je dlouhodobě na Českokrumlovsku, kde dosáhla 11 procent, naopak nejnižší stále na Českobudějovicku (4,3 procenta). "Na Českokrumlovsku se opět projevuje sezónnost, skončily pracovní poměry na dobu určitou v lesích, zemědělství a stavebnictví. Zároveň ale přibylo lidí na veřejně prospěšných pracích," řekl ČTK ředitel úřadu práce v Českém Krumlově František Petera. Nabídka práce je podle něj závislá hlavně na turistickém ruchu v oblasti Lipna a v Krumlově.

Jihočeské úřady práce nabízely v závěru ledna 3222 volných pracovních míst, což je o 17 méně než v prosinci. Pro absolventy jich bylo určeno 606. Z celkového počtu uchazečů o práci v Jihočeském kraji bylo 12.947 žen, což bylo ve srovnání s prosincem o 460 více.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio