Pelikán si vyslechl kritiku za zpoždění klíčových zákonů i za špatnou komunikaci

Poslanci z ústavně právního výboru dnes několik hodin kritizovali práci ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z hnutí ANO. Vyčítali mu zpoždění v přípravě klíčových zákonů a projektů. Vadí jim také, že na jednání výboru zatím přišel jen dvakrát, naposledy před osmi měsíci. Pelikán to považuje za dostatečné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Pelikán

Robert Pelikán | Foto: Marián Vojtek

„Pan ministr nedochází na jednání ústavně právního výboru. Víceméně ignoruje naše připomínky, které mu prostřednictvím jím vyslaných lidí zasíláme, a komunikace je velmi obtížná, víceméně neexistuje,“ postěžoval si komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

Také exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) má k Pelikánově práci výhrady: „Jde o to, že hnutí si dávalo samo různé úkoly na zpracování různých zákonů, které v podstatě nikdy nestihlo.“

„V zásadě nikdo neví, co se na tom ministerstvu připravuje, či nepřipravuje. Takže pro poslance, kteří mají plnit jednak kontrolní roli a jednak mají konečně schvalovat zákony, je velmi složité cokoliv dělat,“ dodal Blažek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Pelikán si vyslechl kritiku za zpoždění klíčových zákonů i za špatnou komunikaci

Pelikána kritizují také zástupci TOP 09 a hnutí Úsvit. Na výboru se do něj ovšem pustili nejen opoziční poslanci, ale i zástupci koalice.

„Minimálně jeho komunikace nebo spíše nekomunikace nejenom se členy ústavně právního výboru, ale i s ostatními poslanci je velmi špatná. To znamená, že by měl zlepšit svoji práci a měl by zlepšit komunikaci s těmito lidmi. Na pana ministra si nestěžují jenom poslanci, on má problémy i se soudci, se zástupci advokátů, se zástupci exekutorů. Tudíž je to podle mě jeho charakterová vlastnost, kterou by měl zlepšit,“ myslí si sociální demokrat Jan Chvojka.

Ministr kritiku odmítá. Poslancům vysvětlil, že v době konání výborů byl na důležitějších jednáních, například na zasedání kabinetu. U řady předloh podle něj navíc stačí přítomnost náměstka. Změna je prý ale možná.

Robert Pelikán | Foto: Český rozhlas

„Spíš si myslím, že je to věcí toho, abychom si dokázali včas nějakým způsobem signalizovat, zda považujete za potřebné, abych se osobně účastnil,“ uvedl. Pokud si výbor jeho účast vyžádá, Pelikán je prý připraven si svůj program upravit.

„Jsem trochu znevýhodněn tím, že nejsem poslanec. Pokud sám nemám něco svého v Poslanecké sněmovně, tak jsem tu méně často než ministr, který je zároveň poslancem. Pak to někdy může vyvolat dojem, že už mě dlouho neviděli,“ upozornil.

Pelikán: Chceme kvalitu před rychlostí

Poslanci kritizovali také zdržení u novely trestního řádu a zákona o státních zastupitelstvích. Debata se vedla například i o zpoždění zavádění elektronických náramků pro hlídání domácích vězňů, předloze o bezplatné právní pomoci nebo o veřejném opatrovnictví.

I to se snažil Robert Pelikán vysvětlit. Podle něho velmi ambiciózní legislativní plán připravila v dobré vůli jeho předchůdkyně na postu náměstka Hana Marvanová. Řada lidí prý kvůli tomu, že se vše nedá stihnout, dokonce z ministerstva odešla. Ministerstvo ale podle Pelikána preferuje kvalitu před rychlostí.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme