Poláci si od nové vlády slibují podporu rodiny a konec korupce

V Polsku dnes definitivně končí vláda liberální Občanské platformy. Premiérka Ewa Kopaczová podá demisi na první schůzi parlamentu vzešlého z říjnových voleb. Svůj program má představit nastupující kabinet strany Právo a spravedlnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslká premiérka Ewa Kopaczová dnes podá demisi

Poslká premiérka Ewa Kopaczová dnes podá demisi | Zdroj: Reuters

V centru Varšavy vyhrávají pouliční muzikanti vlastenecké písně. Poláci včera oslavili Svátek nezávislosti a od nového kabinetu si slibují větší důraz na vlastenectví a podporu rodiny.

„Jsem tady s trojicí dětí, přijeli jsme z Lodže. Adašovi je šest, Tomkovi sedm a Martě devět. Milujeme Polsko a pracujeme pro něj a platíme tady daně. Od nové vlády očekávám podporu rodin s více dětmi. Tak na nás pamatujte,“ vyzývá politiky Monika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co čekají Poláci od nové vlády? Podrobnosti zjišťoval v ulicích Varšavy zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Jí strana Právo a spravedlnost slíbila příspěvek 500 zlotých měsíčně (v přepočtu přes 3000 korun) na každé druhé a další dítě. Jenže je otázkou, jestli na to nová vláda najde peníze.

Třicetiletý ekonom Marcin z Kielc si velké iluze nedělá: „Určitě nečekám splnění všech volebních slibů. To je nemožné. Ale budou snad víc bránit polské zájmy.“ Právě to podle velké části voličů, jako je Marcin, Občanská platforma nedělala.

„Myslím, že předešlá vláda souhlasila se vším, co jí řekli v Evropské unii, a nebránila nás. Teď to bude jinak. Doma v Polsku bude možná také větší pořádek. Nečekám teď, že najednou ze dne na den zbohatneme, zlepší se zdravotnictví. Doufám ale a počítám s tím, že bude o něco lépe,“ dodává Marcin.

Elektrotechnik Czarek z Varšavy chce hlavně to, aby došlo k zastavení korupce. „Doufám také, že s ní zmizí všechny ty aféry, kterých se minulá vláda dopustila.“

I on ale chápe, že v politice nejde všechno ze dne a den: „Myslím, že to uvidíme tak za rok, až Sejm bude moct opravdu něco změnit. Pak poznáme, jestli ty sliby dokázali naplnit, nebo jestli je to stejný podfuk, jako vlády Občanské platformy.“

K tomu, aby strana Právo a spravedlnost očekávání polských voličů splnila, má v každém případě parlamentní většinu. Nová vláda se tak nebude muset spoléhat na koaliční partnery a dohadovat se s nimi na podobě svého programu.

Vít Pohanka, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme