TOP 09 už nechce vytvořit novou pražskou koalici s hnutím ANO

Pražské hnutí ANO přešlapováním na místě propáslo šanci, aby se jeho koaličním partnerem stala TOP 09. Po setkání vyjednavačů stran to oznámil předseda klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný. V hlavním městě se tak rýsuje koalice bez ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada hl. m. Prahy, Václav Novotný

Rada hl. m. Prahy, Václav Novotný | Foto: Filip Jandourek

„Pozvali nás k jednání, my jsme s nimi jednali. Učinili nám nabídku a my jsme je informovali o tom, že jdeme jiným směrem a že v tom našem směru jsme dosti výrazně pokročili,“ uvedl Novotný ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Poukázal na dění v ANO, které nejprve rozhodnutím krajského předsednictva zapovědělo vyjednávačům rozhovory s TOP 09, aby o týden později po svolení předsedy hnutí Andreje Babiše vzalo usnesení zpět.

Přehrát

00:00 / 00:00

TOP 09 už nechce vytvořit novou pražskou koalici s hnutím ANO. Jednání na magistrátu sledoval reportér Jan Charvát

„Dohodnout se v tuto chvíli nelze, protože právě proto, že oni tím svým umanutým odmítáním promarnili ty kruciální dny, tak máme za to, že koncept, který navrhujeme my, je ve výrazně pokročilém stadiu,“ doplnil Novotný.

TOP 09 se dopoledne dohodla s ODS na společném postupu při koaličních rozhovorech. Novotný potvrdil, že potenciálními partnery pro novou pražskou vládu jsou Trojkoalice a ČSSD nebo Trojkoalice, Piráti a klub Nezávislých.

Radek Lacko z hnutí ANO ale věří, že ještě bude prostor k dalšímu jednání. „V průběhu příštího týdne povedeme další jednání, kde bychom se měli vzájemně potkat a přesvědčit se, zda ten formát s námi je lepší než jiný,“ řekl Lacko.

Pro pražskou ČSSD je tuto chvíli koalice s TOP 09, ODS a Trojkoalicí nepředstavitelná, řekl ČTK primátorčin náměstek a vyjednavač ČSSD Petr Dolínek. Programový průnik vidí sociální demokraté spíš u ANO, uvedl.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (STAN, KDU-ČSL a SZ), která se několik týdnů zmítala v problémech, se po roce definitivně rozpadla v úterý. V zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD, v zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme