Policie zavedla častější vážení kamionů. Auta jsou přetížená a ničí silnice

12. listopad 2015

Přetížená nákladní auta a poničené silnice. Tak to vypadá na některých místech v Karlovarském kraji. Hejtmanství na všechny opravy ale peníze nemá. Rozhodlo se proto preventivně zakročit.

Na silnicích tak budou k vidění častější kontroly i vážení kamionů a nákladních aut. Prověrky těžkých souprav mají být opravdu důkladné.

Kamion z Libereckého kraje přetížený není. Podle Pavla Bergmanna z Centra služeb pro silniční dopravu je to spíš výjimka. „Při běžné kontrole dostaneme i přes 80 tun na soupravu. Limit má přitom být maximálně 48 tun,“ říká Bergmann.

Policisté i kontroloři ale několik dalších poškození u kontrolovaného kamionu přesto našli. S poškozením seznamuje řidiče Petra dopravní policista.

Kontroloři nakonec dali za pravdu řidiči, že o vážný defekt nejde. Další chybu našli u měření délky auta. Je delší o 10 centimetrů, což je proti povoleným limitům, popisuje Pavel Bergmann.

„Tento kamion přesáhl a nedodržel limity. Jezdí tady i podstatně delší nebo vyšší soupravy. Ovšem ty mohou legálně jezdit po vozovkách v této republice pouze za podmínek, že jim silniční správní úřad vydá povolení ke zvláštnímu užívání komunikací. Což v tomto případě není,“ tvrdí Bergmann.

„Nevím. Je to souprava vyrobená od výrobce přímo na zakázku na nějakou míru a teď zjišťujeme, že nesedí,“ kroutí hlavou řidič Petr.

V současné době provádí vážení kamionů externí firma. Do budoucna si ale kraj váhu zakoupí a umístí ji na nejvíce ohrožená místa natrvalo.

Spustit audio