Poslanci odložili rozhodnutí o budově Themosu

Sněmovna odsunula rozhodnutí o vyvlastnění domu v areálu Národního divadla. Zákon, který předložili zákonodárci KSČM, chce, aby stát mohl v krajním případě za finanční náhradu vyvlastnit firmě Themos restaurační budovu u Národního divadla. Předlohu ale poslanci vrátili zpátky do výborů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní divadlo

Národní divadlo | Foto: Jan Rosenauer

Cílem poslanců KSČM je napravit chybu, která se stala v roce 1990. Federální shromáždění tehdy nedopatřením vrátilo budovu řádu Voršilek a ty ji prodaly firmě Themos. Národní divadlo je od té doby se společností ve sporu.

Návrh zákona dnes v Poslanecké sněmovně podpořil také ministr Pavel Dostál. Řekl, že jako ministr kultury a bývalý divadelník se s touto předlohou ztotožňuje. "Vyvlastnění ve veřejném zájmu za náhradu je zcela legitimní záležitost a že nelze jaksi křičet, že jde o nové znárodňování."

Ostře proti zákonu, který má umožnit vyvlastnění, je ODS. Stát by podle ní jen jednu chybu napravil druhou. S předlohou nesouhlasí ani křesťanští demokraté, jak potvrzuje šéf jejich poslanců Jaromír Talíř. "Ten veřejný zájem by znamenal vyplacení částky, o které se můžeme dohadovat - kolem 300, 400 milionů korun."

Poslanci dnes návrh zákona vrátili do tzv. druhého čtení a budou se jím tedy opět zabývat příslušné sněmovní výbory.

Marika Táborská, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme