Libor Dvořák: Dopingový skandál v Rusku

12. listopad 2015

V Soči se v noci na dnešek konala velká porada vrcholných sportovních funkcionářů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Přestože Putin si tu měl prohlédnout nový zápasnický a tréninkový komplex a se sportovním managementem rokovat o přípravách domácích sportovců na OH 2016 v Rio de Janeiru, nakonec viditelně vítězilo téma čerstvého dopingového skandálu, s nímž se potýká nejen ruský sport, ale i stát, který ho zastřešuje.

„Musíme naše sportovce ochránit před jakýmikoli látkami, škodícími zdraví,“ řekl ruský prezident a k celému skandálu ještě dodal, že Rusko samozřejmě zahájí své vlastní vyšetřování.

Přiznání oprávněnosti výtek, jež na adresu ruských lehkých atletů již v pondělí vyřkla Mezinárodní antidopingová agentura, však nutno shledávat kupříkladu v tom, že šéf moskevského Antidopingového centra už ze své funkce odstoupil.

Čtěte také

Není divu – Mezinárodní antidopingová agentura tvrdí, že kupříkladu ruský ministr sportu Vitalij Mutko byl o mnoha manipulacích se vzorky informován a že systematické uplatňování dopingu v ruském sportu se dělo za přímé asistence ruské tajné služby FSB.

Západní média už s odvoláním na jisté anonymní, ale spolehlivé zdroje uvedla ledacos – například to, že nominálně nezávislí specialisté, kteří měli aplikaci zakázaných látek odhalovat, byli tajnou službou sledováni a zastrašováni a dokonce že agenti FSB v ruských antidopingových institucích působili jako laboranti. Podobná tvrzení je ovšem třeba nejdřív dokázat…

Šéf moskevského Antidopingového centra už ze své funkce odstoupil

Stejně jako údaj, že v Moskevském antidopingovém centru, které už přišlo o certifikaci, bylo zničeno 1417 laboratorních vzorků, jež by obvinění mezinárodní antidopingové agentury jasně doložily.

Z úst ruského prezidenta i vysokých sportovních hodnostářů už zazněla slova o tom, že Rusko je ochotno s příslušnými mezinárodními orgány spolupracovat a že má samo zájem na tom, aby se vše co nejdříve objasnilo.

Čtěte také

A také že bude třeba urychleně vyvodit osobní odpovědnost těch, kdož se na případných nekalých praktikách v ruském sportu bezprostředně podíleli. Což trošku vypadá na hledání příslovečného výhybkáře, který všechno zavinil.

Aby se tak zastínil hlavní problém – že v ruském sportu se doping zneužíval a nadále zneužívá hlavně proto, že triumfy ruských sportovců, jichž je samozřejmě dost a dost, jsou součástí státní propagandy a vytváření příznivého obrazu Ruska ve světě.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko byl o mnoha manipulacích se vzorky informován

I když, ruku na srdce, zakrýt anexi Krymu a faktickou okupaci nejen východní Ukrajiny, ale i Abcházie a Jižní Osetie, nějakými veleskoky či veletoči dost dobře nejde.

Jiná věc je, jak by tento konflikt vypadal, kdyby vztahy mezi Ruskem a Západem byly lepší než ty dnešní. Skoro bych se vsadil, že by se celý odehrával v mnohem klidnějších a tlumenějších tónech.

Takhle si Rusové mohou myslet, že je to další fáze západních sankcí, a pokud by nakonec došlo k zákazu účinkování ruských lehkých atletů či dokonce všech sportovců RF na olympiádě, tak by to na to dost vypadalo.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: ldo
Spustit audio