Na mapě Pardubic přibude nové památné místo. Je jím Lavička Václava Havla

13. listopad 2015

Dnes dopoledne toto místo zpřístupní v pardubickém univerzitním kampusu a studentům bude připomínat ideály a hodnoty spojené nejenom s prvním porevolučním prezidentem, ale taky s nadcházejícím výročím 17. listopadu.

Na lavičku se budou moct lidé a studenti posadit v srdci univerzitního kampusu, konkrétně v novém atriu, které vzniklo přestavbou výukového areálu mezi dopravní fakultou a fakultou filozofickou. Jde o venkovní odpočinkové místo doplněné zelení s parkovou úpravou a přímo v jeho středu stojí ona zmiňovaná památeční lavička.

Tvoří ji dvě křesla spojená kulatým stolem a jeho středem prorůstá strom. Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, stěžejní podíl má na něm architekt a designér Bořek Šípek, dále Knihovna Václava a Nadace Vize 97.

Cílem je, aby ve veřejném, prostoru vznikala místa, která mohou přispět k setkávání lidí a vedení skutečného dialogu. Lavičky Václava Havla najdeme třeba Hradci Králové, Českých Budějovicích, Praze, ale taky v Barceloně, Dublinu, Washingtonu i Oxfordu.

Na Václava Havla se bude vzpomínat i na filmovém plátně

Nejen studenti budou moct zhlédnout česko-polský film Náš Vašek - O moci bezmocných. V posluchárně nového výukového areálu ho ve 13 hodin uvede samotná režisérka Krystyna Krauze. Filmová projekce je přístupná všem zájemcům i veřejnosti.

Vysoká škola si také už dnes připomene listopadové události, a to prakticky od rána do večera. To znamená, že se uskuteční i tradiční vzpomínkový akt před univerzitní knihovnou. V 18:30 se tam studenti, učitelé a zástupci rektorátu sejdou u pamětní desky a položí k ní květiny a zapálí svíčky. Plynule pak na to naváže slavnostní koncert pardubické filharmonie, konat se bude v blízké Aule Arnošta z Pardubic.

autor: wol
Spustit audio