České e-shopy se kvůli menší konkurenci zaměřují na Rumunsko

Čím dál víc českých internetových obchodů míří do Rumunska. Tamní trh totiž roste podobně rychle jako český, zatím je zde ale menší konkurence. Trendu si všímá deník E15.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování přes internet

Nakupování přes internet | Foto: Český rozhlas, Fotobanka Freeimages

Rumunsko českým e-shopům nabízí 20 milionů potenciálních zákazníků a navíc je podle firem dobře dostupné. Na trh tam expanduje třeba internetový prodejce módy Zoot, působí tam také e-shop Parfums.cz nebo Zásilkovna.

Zatímco v Česku podle deníku podniká 40 tisíc e-shopů, v Rumunsku je to jen 5 tisíc. České firmy láká také Polsko, které má necelých 40 milionů obyvatel, a trh je proto ještě větší. Na rozdíl od Rumunska tam ale už trh ovládá mnohem víc internetových obchodů.

Tuzemskou jedničkou je prodejce elektroniky Alza, po něm následuje Mall.cz, který společně se srovnávačem heureka.cz nedávno změnil vlastníka. Šlo o jednu z největších transakcí v maloobchodu za poslední roky v hodnotě zhruba 5,5 miliardy korun.

V posledních měsících se diskutuje o tom, co v budoucnu s domácím trhem udělá případný vstup americké společnosti Amazon, která patří mezi nejstarší a největší internetové obchody na světě. Konkrétní plány ani datum ještě neznáme. Podle Jana Vetyšky, ředitele společnosti APEK, by ale pozici českých firem neměl ohrozit:

„Obecně bychom si asi museli říci, co znamená příchod Amazonu. Jestli to znamená, že přeloží stránky do češtiny, nebo budou v Česku nějak marketingově aktivní. Zatím zde žádnou takovou aktivitu nevidím. Vyvíjejí tady logistické centrum, z něho budou expedovat objednávky. Ale nemyslím si, že by to velké hráče nějakým způsobem ovlivnilo.“

Češi patří mezi největší příznivce nakupování přes internet. Podle srovnávače heureka.cz jejich útraty na e-shopech letos překonají hranici 80 miliard korun.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme