Penzisté zřejmě dostanou příští rok k důchodu jednorázově 1200 korun

Každý penzista příští rok dostane 1200 korun jako jednorázový příspěvek k důchodu. Návrh KSČM podpořila téměř jednohlasně Poslanecká sněmovna. Původně přitom vláda chtěla penzistům přidat o polovinu méně. O jednorázovém příspěvku kabinet rozhodl kvůli nízké valorizaci penzí v příštím roce. Návrh ještě musí projednat Senát a schválit prezident.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Původní návrh sociálního výboru počítal s přilepšením o tisícikorunu. Poslanec KSČM Miroslav Opálka sice navrhoval 1200 korun, to ale výbor zamítl.

Jen pár hodin před závěrečným hlasováním ovšem ČSSD změnila názor. „Já osobně jako ministryně sociálních věcí musím být pro částku v této výši,“ oznámila sněmovně Michaela Marksová z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Penzisté zřejmě dostanou příští rok k důchodu jednorázově 1200 korun

„Jako sociální demokracie jsme samozřejmě od samého začátku chtěli, aby ta částka byla co nejvyšší. Když jsme dnes ráno jednali, opravdu jsme se dohodli na tom, že navýšení o 200 korun je určitě únosné a pro seniory a seniorky je vlastně každá další stokoruna dobrá,“ vysvětlila.

Sociální demokraté tak postavili koaliční partnery před hotovou věc. KDU-ČSL si vyžádala pauzu na jednání klubu, špičky koalice se pak sešly ještě jednou. „Bylo to velké překvapení, protože nám to sociální demokracie ani nesdělila. A hlavně nás zajímalo, kde se na to vezmou peníze,“ popsala poslankyně hnutí ANO Radka Maxová.

Žádný z koaličních partnerů ale proti vyššímu příspěvku nebyl. Podpořily ho i všechny opoziční strany. Pro návrh nakonec hlasovalo 163 ze 164 přítomných poslanců.

Peníze se prý v rozpočtu najdou

Pravice přesto měla k návrhu výhrady. „My to podporujeme, protože nám nevadí ten výdaj. Vadí nám, že to je spravedlnost rovných žaludků – všichni dostanou stejně bez ohledu na to, kolik kdo platil. To je velká chyba, kterou vládní koalice dělá,“ přiblížil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Autor návrhu byl s výsledkem hlasování pochopitelně spokojený. „Poslanci si určitě uvědomují, že 2 900 000 důchodců je velká voličská část a při srovnání růstu platů ve veřejném sektoru, u podnikatelů, ale také u ústavních činitelů byl ten rozdíl tak markantní, že jim asi moc nic nezbývalo,“ myslí si Opálka.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO), který se o změně také dozvěděl až dnes, už oznámil, že peníze na vyšší příspěvek pro důchodce se najdou. Bude to prý v rozpočtu ministerstva práce v kapitole aktivní zaměstnanosti. Nezaměstnanost se totiž snižuje. Ministryně Marksová by případně o něco pokrátila i rozpočty ostatních ministerstev, o tom se ale ještě bude jednat.

Starobní důchod - průměrná výše | Foto: Český rozhlas

Zákonodárci tak vyhověli Radě seniorů, která žádala o 1000 až 1200 korun. „Poslanci nám vyšli vstříc, my jim za to děkujeme. V žádném případě to není zásluha vlády, protože ta navrhovala 600 korun. I když paní ministryně, jak jsem se díval, s navrženou částkou 1200 korun souhlasila, takže možná i to ovlivnilo celkové hlasování,“ uvedl její předseda Zdeněk Pernes.

Občanští demokraté se ale obávají, že vyšší příspěvek by mohl některé důchodce poškodit, vysvětlil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura:

„Obrátili se na mě konkrétní důchodci, že jim opravdu hrozí, že dostanou sice jednorázový příspěvek, ale současně se jim částečně sníží příspěvek na bydlení, takže to nebude těch 1200 korun, ale může to být třeba 800 korun. A to nebylo přece účelem. Paní ministryně nás ujistila, že to tak nebude, tak jsem zvědavý.“

KDU-ČSL teď chce najít víc peněz i pro zdravotně postižené. Místopředseda sněmovny za lidovce Jan Bartošek to chce navrhnout do státního rozpočtu na příští rok.

„Jsme rádi, že se podařilo podpořit důchodce a že ministr financí na to našel prostředky. Stejným způsobem chceme podpořit i valorizaci příspěvků na péči u zdravotně postižených, protože vnímáme, že řadu let u nich nebyl valorizován,“ upozornil.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme