Cukrovku si lze vypěstovat zvýšenou konzumací sladkého. Pravda, nebo lež?

13. listopad 2015

Pandemie cukrovky! Mluví se o civilizační chorobě. Jenom po ČR chodí asi 200 000 lidí, kteří ani nevědí, že mají diabetes.

Je možné si cukrovku vypěstovat zvýšenou konzumací sladkého? „Obecně řečeno ano,“ přiznává doktor Martin Prázdný. „Ale není to jenom o těch sladkých potravinách. Nebezpečná je konzumace většího množství slazených nápojů,“ upozorňuje.

Jak se zaručeně „nakazit“ cukrovkou

2l láhev sladké limonády má v sobě kolem 20 dg cukru. „Dobrovolně byste nikdy takovéhle množství nesnědli,“ připomíná lékař. „Přitom někdo je schopen vypít 5 l takových limonád za den. A to je cesta, jak rychle dospět k diabetu.“

Ale jsou i pomalejší cesty. Třeba když budete konzumovat nadměrné množství energie. Ne jen cukry. „Jde o množství pečiva, které také má v sobě sacharidy, cukry, ale už ve formě škrobů v mouce. Jde ale i o tučná jídla.“

Zachrání vás pohyb?

Je možné zvýšenou hladinu cukru v krvi snížit a léčit pohybem? „Pohyb samozřejmě prospívá v jakémkoliv věku a většinou čím více, tak tím lépe. Pohyb je prevence diabetu, pohyb je prevence zhoršování diabetu,“ vysvětluje Prázdný. V současné době počet pacientů s diabetem na světě vzrůstá.

Mluví se o pandemii. „Nárůst byl parný vždycky tam, kde se zlepšila životní úroveň. Teď pozorujeme velký nárůst pacientů s diabetem v jihovýchodní Asii, protože expanduje Čína, Indie, podobné státy,“ vysvětluje doktor Martin Prázdný.

Blaho(byt) nesvědčí

Souvislost se zlepšováním životní úrovně (s dostupností levných potravin, s jejich kvantitou, s dostupností aut a snižováním fyzické aktivity) je zřejmá. U nás je asi 870 000 pacientů s diabetem všech typů dohromady. A z toho 780 000 s diabetem 2. typu, který se spojuje s civilizační expanzí.

„A asi 200 000 lidí má vysokou glykémii, ale neví o tom. Nezajdou si k lékaři, nedají se změřit, takže jsou v podstatě nediagnostikovaní a mají zaděláno na komplikaci,“ popisuje endokrinolog Prázdný. Na vině také je, že typické příznaky cukrovky se dnes vidí čím dál méně.


Příznaky cukrovky
žízeň, zvýšená únava, častější močení, různé záněty v oblasti genitálů, opakované infekce, celkově zhoršený zdravotní stav

Jak a kdy vyšetřovat?

Vzniká tu paradox. Příznaky se totiž projevují až v pokročilejším stadiu nemoci. Lékaři ale potřebují pacienta odchytit co nejdříve. „Abychom ho včas začali léčit. Abychom oddálili aplikaci inzulínu injekčně a období, kdy by se mohly začít rozvíjet komplikace.“

Zjistit nástup diabetu je možné pouze změřením hodnoty krevního cukru. Jde o jedno z nejjednodušších a nejlevnějších vyšetření. Praktický lékař by ho měl provádět při preventivní prohlídce.

Dotazy posluchačů:

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka z Prahy. Já mám dotaz, prosím vás, do jaké hodnoty milimolů, no, já nevím, kapku krve, jak se měří, do jaké hodnoty lze považovat to číslo za normální a co už je varovné? Já jsem měla pořád 5,7; 6 a teď mám přes 8, nevím, asi to není dobře, když se mi zvyšují. Děkuji.

Doc. MUDr. Martin PRÁZNÝ, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy
--------------------
Musíme si říct, že je velice důležité vždycky hodnotit ty cílové hodnoty, které by měl pacient s diabetem dosáhnout individuálně, přizpůsobit je k tomu pacientovi. Hodnota normální u zdravého člověka většinou ani po jídle nepřesahuje 7,5 milimolů na litr. To by byla úplně krásná kompenzace, kdyby všechny pacienty jsme měli do této hodnoty, to znamená, když ta glykémie se začne zvyšovat, je třeba 8, 9, 10 záleží na tom, jestli ten pacient je jinak zdravý, je to jeho jediné onemocnění ten diabetes, nebo jestli už má třebas je po infarktu nebo po cévní mozkových příhodách, také záleží na tom, v jakém je věku, protože u starších pacientů doporučujeme ty cílové hodnoty volnější, můžou být trošku vyšší. Tady je určitě dobré poradit se vždycky s lékařem, jestli ty hodnoty považuje za přijatelné, a aby vám řekl, do jakých hodnot přibližně byste se měla vejít, a jestli budete přesahovat, tak co s tím dělat, jestli zajít na kontrolu, případně posílit léčbu, upravit. Pokud jste měla dlouhodobě glykémii kolem 5, 6, tak to je úplně ideální. Nepodceňoval bych to úplně, ale v každém případě ty hodnoty asi nejsou nijak hrozné.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka z Moravy. Prosím vás, já bych měla dotaz, tady se mluvilo o hladinách glykémie a jejich hodnotách normálních a zvýšených, ale ještě jeden parametr, který není mně jasný, a to je glykovaný hemoglobin. Tak, kdyby pan doktor mohl tady tohle osvětlit a jak tedy hemoglobin, co má společného s glukózou v krvi? Děkuji.

Doc. MUDr. Martin PRÁZNÝ, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy
--------------------
Hemoglobin je bílkovina, která je v červených krvinkách a pomáhá nám přenášet v organismu kyslík. Ona je tam po velice dlouhou dobu, ale není tam věčně. My ty erytrocyty, ty červené krvinky přežívají v lidském těle přibližně 90 až 120 dnů, a ten hemoglobin se dostává po tuto dobu do kontaktu s glukózou, která je v krvi. Ta glukóza se dokáže navázat na ten hemoglobin, takzvaně ho glykuje, a proto máme glykovaný hemoglobin. A podle toho, kolik toho glykovaného hemoglobinu je v tom těle, v těch červených krvinkách, tak dokážeme odhadnut jaká byla kompenzace diabetu, to znamená jaká byla zhruba, vlastně jak byl ten organismus vystavený glukóze, kolik ji tam bylo a jak dlouho to trvalo. To je takový sumární parametr, něco jako, když máte elektrické hodiny, tak vám to načítá, kolik se vlastně spotřebuje energie, tak tady se načítá, jak dlouho a kolik vlastně tam bylo té glukózy zvýšené. Ten parametr nám pomáhá odhadnout míru kompenzace či dekompenzace toho diabetu za období posledních 6 až 8 týdnů, takže se nám hodí jako takový parametr, když čtyřikrát nebo třikrát za rok dojde ten pacient k lékaři, změříme, tak máme přehled jak to proběhlo od kontroly ke kontrole a na základě toho můžeme upravit léčbu. Každý den pacient zase má mít nějaké cílové hodnoty toho glykovaného hemoglobinu, který by měl dosáhnout, nám to poslouží k úpravě léčby a ke sledování rizika komplikací.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio