Insolvenční agentury od lidí vybírají desetitisíce. Služby je ale možné získat zdarma

13. listopad 2015

Oddlužení, cestu k insolvenci a půjčky nabízí lidem takzvané oddlužovací agentury. Jsou jich desítky a lidé za jejich služby platí desetitisíce korun. Přitom je možné se obrátit na bezplatné oddlužovací poradny.

Mezi dlužníky, kteří mají s agenturou zkušenosti, patří rodina Václava Kolka. „Nevím, jak se mohlo stát, že dlužíme tolik. Bral jsem půjčky, ono to naskakovalo a najednou tam bylo tolik peněz,“ říká.

Pan Kolek i jeho paní onemocněli a na splátky dluhů neměli peníze a do případu se vložila dcera se synem. „Chtěli jsme jim nějak pomoci. Paní Grillová, která pomáhá zařizovat insolvenci, nám začala radit, ať necháme traktory převést na někoho jiného, barák zastavit,“ vzpomíná dcera.

Insolvenční správce nyní hodnotí jejich krok jako nepoctivý záměr ve vztahu k oddlužení. Za rady a sepsání návrhu na insolvenci přitom zaplatili Kolkovi Zuzaně Grillové, jednatelce firmy Fondo, 18 tisíc korun.

Ta svůj díl na problémech rodiny Kolkových popírá. „To, co říkají, vůbec není pravda. Že převedli majetky, byl jejich výmysl, pořád spekulují, jak z toho vybruslit,“ uvedla.

Ve věci insolvencí rozhoduje soudce Zdeněk Strnad. „Nejvíc mi vadí, že tyhle firmy poskytují dlužníkům naprosto neprofesionální služby, dávají jim zavádějící informace, a to bez jakékoli zodpovědnosti. Využívají nepříznivé situace dlužníků, což považuji za vrchol hyenismu. Nebojí se účtovat částky jako třicet, čtyřicet, padesát tisíc. Někdy mám pocit, že Šmejdi od hrnců a vysavačů přešli do insolvencí,“ zdůraznil.

„V žádném případě bych dlužníkům nedoporučoval využívání služeb těchto agentur. Jejich rady jsou špatné a dlužníky přivádějí do velmi složité situace i v rámci jednání před soudem,“ dodal.

Podobným případům má zabránit připravovaná novela insolvenčního zákona. „Insolvenční návrhy by za dlužníky měli sepisovat pouze advokáti, notáři, insolvenční správci, popřípadě občanské poradny. A to dokonce za regulovanou cenu maximálně pět tisíc korun, kterou ale vůbec dlužník nebude vůbec platit, protože bude uhrazena z prvních splátek v oddlužení,“ vysvětlil Zdeněk Strnad.

Od ledna bude v prostorách Probační a mediační služby v Českých Budějovicích otevřená první Bezplatná insolvenční poradna, která bude poskytovat služby všem zájemcům.

Pokud máte podobnou zkušenost s takzvanými oddlužovacími agenturami, napište nám svůj příběh na e-mail maria.pfeiferova@rozhlas.cz. Vaším příběhem se budeme zabývat a požádáme o rady odborníka.

autor: pfr
Spustit audio