Migranti v Drahonicích drží čtvrtý den hladovku. Protestují proti svému zadržování

Část uprchlíků v detenčním zařízení v Drahonicích pokračuje v protestní hladovce, kterou zahájili v úterý. Několik z nich už museli ošetřovat lékaři. Migranti si stěžují i na to, že je Česká republika drží v detenci dlouho. Na místě pomáhá i několik dobrovolníků, poskytují uprchlíkům hlavně psychickou podporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku | Zdroj: ČTK

Podle posledních informací pokračuje v protestní hladovce v Drahonicích třicet Iráčanů a jeden Somálec. Podle policie ale není možné zjistit, kdo opravdu hladovku drží.

„Víme pouze to, že u některých cizinců, kteří se k hladovce hlásí nebo hlásili, lékařské vyšetření ukázalo, že obsah žaludku odpovídá příjmu potravy v řádu hodin, takže prokazatelně nehladověli,“ říká mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Podle Sáry Vidímové, jedné z dobrovolnic, která v Drahonicích působí, ale protest pokračuje. Zadržení si podle ní uvědomují, že se dopustili přestupku, když vstoupili na české území bez platného cestovního dokladu. Byli prý také smířeni s 90 dny zadržení v drahonickém detenčním zařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Migranti v Drahonicích pokračují v hladovce. O protestu mluvila jedna z dobrovolnic Sára Vidímová

„Problém je však ten, že v minulém týdnu dostala většina těchto lidí prodloužení zajištění o dalších 90 dnů. Nebylo jim to nijak vysvětleno, nebyla jim podána žádná doplňující informace. Zajištění je podmíněno správním vyhoštěním a lidé mají největší strach z deportace do země původu,“ vysvětluje Vidímová.

Podle reportérky ČRo Ivy Zítkové, která situaci v Drahonicích sleduje, několik protestujících sice bylo na lékařské prohlídce, protože si stěžovali na nevolnosti, neprokázalo se ale, že by jejich obtíže měly souvislost s hladověním.

Reportérka se s několika protestujícími uprchlíky spojila telefonicky a i přes velké jazykové potíže jí vysvětlili, že hladovku berou velmi vážně a jsou odhodláni v ní pokračovat i v dalších dnech. Ani jeden z nich ale nebyl ochotný prozradit své jméno, prý z obav z policie.

Problémy byly v táboře hlavně v úterý a ve středu. Několik migrantů se pořezalo, další napadl ochranku a sám se při tom zranil.

Různé doby pobytů v detenci

Uprchlíci protestují i kvůli tomu, že jim vadí doba, po kterou v detenci zůstávají. Požadují jasné datum, kdy budou moci odejít. Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová upozorňuje, že existují tři různé způsoby řízení, podle kterých se s lidmi bez jakýchkoliv dokladů jedná.

„Každý případ je jiný. Jeden cizinec může být v zařízení tři dny, jiný tři měsíce. Záleží to na mnoha okolnostech. Včetně té, jestli cizinec s úřady spolupracuje, nebo ne,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj situace v Drahonicích, kde část uprchlíků pokračuje v protestní hladovce, sleduje na místě reportérka Iva Zítková

První způsob je takzvané readmisní řízení. Uprchlíka, kterého policisté chytnou třeba ve vlaku z Rakouska v Břeclavi, má u sebe lístek a je tedy průkazné, odkud přijel, vrátí policie na základě mezinárodních smluv do Rakouska.

Další způsob je podle dublinského nařízení, kdy je člověk vrácen do země, ve které má zažádáno o azyl. Poslední způsob není ani jeden ze zmiňovaných, a policie proto zahájí řízení o správním vyhoštění. Každý způsob má různé lhůty, proto jsou různé doby pobytů v detenci.

Ministerstvo vnitra uvádí, že v drahonickém zařízení je přibližně stovka migrantů. Kapacita je 240 lidí.

Zařízení pro migranty (uprchlické tábory) | Foto: Český rozhlas

Tomáš Šácha, Eliška Malínská, Iva Zítková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme