Beata Szydlová začala sestavovat polskou vládu

Polský prezident Andrzej Duda oficiálně pověřil Beatu Szydlovou sestavením nové vlády. Její kabinet už má požehnání strany Právo a spravedlnost, která vyhrála říjnové parlamentní volby. Musí ale ještě požádat o důvěru celý parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová polská premiérka Beata Szydlová

Nová polská premiérka Beata Szydlová | Zdroj: Reuters

„Je to obrovská odpovědnost. Hluboce věřím, že to bude vláda spolupráce. Naše motto je práce a pokora a doufám, že podle něj všichni budou plnit své povinnosti,“ uvedla Beata Szydlová v prezidentském paláci.

Složení kabinetu je už několik dní známé. Konzervativní strana Právo a spravedlnost, která má v Sejmu po říjnových volbách většinu, sestavila novou vládu sama, bez koaličních partnerů. Mají v ní být jak ideologové strany Právo a spravedlnost, tak odborníci na ekonomiku.

Nová vláda má už v nejbližších dnech představit v parlamentu svůj program. Pak podle všech očekávání dostane důvěru zákonodárců.

Beatě Szydlové je 52 let, vzděláním je etnografka. Szydlová je místopředsedkyní Práva a spravedlnosti. Je proti přechodu Polska na společnou evropskou měnu i proti povinnému přerozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie. Před volbami také slíbila snížit věk odchodu do důchodu a větší příspěvky pro rodiny s dětmi.

Beata Szydlová | Foto: Český rozhlas

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme