Zdá se, že v Rusku stále Berlínská zeď nepadla a doping je tu řízen státem jako za studené války, říká odborník

20. listopad 2015

Rada Mezinárodní atletické asociace se dnes zabývá skandálem s dopingem ruských atletů. Ve hře je i možné vyloučení ruských reprezentantů ze všech soutěží včetně olympiády

„Zatím se mluvilo jen o ruských atletech. Dokážu si představit mnohé, ale spíš bych se divil, kdyby se zašlo až na nejzazší mez a ruští atleti by v Riu nebyli,“ komentuje situaci Luděk Mádl, sportovní reportér Aktuálně.cz.

Ruská atletická federace zaslala asociaci odpovědi na závažná dopingová obvinění, která obsahuje pondělní zpráva nezávislé komise Světové antidopingové agentury WADA.

„První reakce byly takové, jako když někomu šlápnete na kuří oko: jestli se vám náš dopingový program nelíbí, tak ho zrušíme úplně a že je to vměšování do našich záležitostí a podobně.

Postupně se ale ruský přístup k věci zracionalizoval. Vyjádřil se i prezident Putin, že Rusko by mělo mezinárodním sportovním organizacím vyjít vstříct. Hrozba toho, že by atleti v Riu nemuseli startovat, zřejmě zabrala,“ říká sportovní reportér.

Šéf ruské atletické federace Vadim Zeličenok doufá, že mezinárodní asociace neznemožní ruským sportovcům účast na olympiádě v Rio de Janeiru, například tím, že je na rok diskvalifikuje. Podle jeho názoru asociace poskytne Rusku čas na nápravu chybu.

„Klaním se k názoru většiny, že zákaz startu ruských atletů na olympiádě v Riu nebude, protože by hrozil zase nějaký bojkot. A pak je olympiáda ochuzena o sportovce,“ říká Michal Polák z Antidopingového výboru ČR.

V každém případě ještě zbývá možnost odvolání proti rozhodnutí asociace a my budeme bojovat, upozornil šéf ruské atletické federace Zeličenok. Potvrdil, že s některými stížnostmi nezávislé komise Rusko souhlasí, jiné odmítá a další už nejsou aktuální.

„Jednotlivé případy potrestání určitě budou a budou dost tvrdé. Ti, kteří dopovali, budou exemplárně potrestáni. A to hrozí i trenérům. Doživotní zákaz stratu a pohybu v oblasti sportu vůbec,“ myslí si Michal Polák.

V Německu dnes Spolkový sněm schválil zákon, který na doping pohlíží jako na podvod. Profesionálním sportovcům budou hrozit až 3 roky vězení, pokud budou přistiženi při užití dopingu. Lidem, kteří podají zakázané podpůrné prostředky nezletilým, až 10 let.

„Někteří vítají, že sportovci, kteří dopují nebudou překážet těm, kteří sportují čistě. Ale je to těžké - stejně jako asi nikdy nevymítíme užívání drog ve společnosti, tak asi nevymítíme doping ve sportu.

Většina evropských zemí se přiklání k tomu, že kriminalizovat doping ve sportu není správé. Menšina lidí ale tento krok německé vlády vítá,“ analyzuje situaci odborník z Antidopingového výboru.

Současná stiuace je zřejmě pozůstatkem socialismu, kdy byl doping sportovců řízen státem.

„Zdá se, že v Rusku stále Berlínská zeď nepadla. Koncem 80. let došlo ke zrušení státem řízeného dopingu, ale v Rusku je doping stále stejně řízen, jako byl v socialistickém bloku před revolucí,“ uzavírá Michal Polák z Antidopongového výboru ČR.


autoři: rkr , Jana Tupá
Spustit audio