Antonín Přidal: Zpovědi a odposlechy

17. listopad 2015

Listování bilanční sbírkou vydanou na podzim roku 2015 v autorské interpretaci.

Poslouchejte na Vltavě 17. listopadu 2015 v 16:00.


„Své nové básně jsem dlouho nepublikoval, jen občas v časopisech a v rozhlase. Ale vnášely řád nebo aspoň trasu do mé citové paměti. Byly jako stopy, které jdou se mnou, stopy po někom, kdo se pořád lehce mění. Poezie je jazyk, do kterého se dá přejít, když vás ostatní řeči nechají na holičkách,“ říká prostějovský rodák, čerstvý osmdesátník, redaktor brněnského rozhlasu vyhozený po srpnu 1968, za normalizace překladatel pod cizími jmény, polistopadový pedagog JAMU a publicista Antonín Přidal, celoživotní spisovatel a básník. Jeho právě vydaná sbírka Zpovědi a odposlechy, z níž jsme sestavili sváteční vltavský Souzvuk, promlouvá hlasem hluboké vnitřní meditace. Autor je v ní přísný k sobě i k jiným, nic si neodpouští. Je to neúprosná poezie rozkoše i bolesti z myšlení, ale taky plná zvědavosti a údivu, překvapení.

03512222.jpeg

Sedíme společně v legendární brněnské sedmičce, on u rozhlasového mikrofonu, já za režijním stolkem, sekundují nám mistr zvuku Lukáš Dolejší a hudební redaktor Antonín Schindler. Za okny rozhlasové budovy je sychravé podzimní odpoledne. Mezi námi vládne smířlivé bezčasí, radost ze sdělovaného, obrozující pocit, že vyřčená pravda přináší vnitřní sílu. Věříme, že zarezonuje i ve vás.


Autor: Antonín Přidal Hudbu Philipa Glasse a Arvo Pärta vybral: Antonín SchindlerRežie: Michal Bureš

Natočeno v Brně.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Michal Bureš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.