Trest pro ruské atlety je dobrý signál. Ale dopuje se i jinde, říkají Holuša s Hejnovou

Ruská atletika tvrdě pyká za rozsáhlý skandál a s ním spojenou totální ztrátu důvěry v její antidopingový systém. IAAF potrestala ruský svaz vyloučením. A pokud by tento stav trval déle, atleti by se nesměli vydat třeba na olympijské hry v Riu. Zákaz platí už teď, a nesmějí tak závodit na žádných mezinárodních soutěžích. Čeští atleti vnímají trest spíše pozitivně, ale upozorňují na další souvislosti.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zuzana Hejnová si běží pro zlato v závodě na 400 metrů překážek

Zuzana Hejnová si běží pro zlato v závodě na 400 metrů překážek | Zdroj: Reuters

„Pro ty, kteří pravidla respektují, je to dobrá zpráva, říká předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník. „Atletika je založená na dodržování pravidel. Je úplně jedno, jestli je to ulitý start, přešlap nebo doping. Pravidla jsou nastavená a všichni, kteří v atletice jsou, se je rozhodli akceptovat.“

„Pokud nejsme schopní vytvořit efektivní systém, který by umožnil chránit ty, kteří pravidla respektují, znevýhodňujeme je,“ upozorňuje funkcionář, který věří, že Rusko dokáže očistit svou dlouhodobě špatnou pověst, a o i za podpory státu,

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjádření českých funkcionář a atletických hvězd k vyloučení ruských atletů získal reportér ČRo Tomáš Kohout

A jedním z atletů, který neměl potíže s dopingem je Jakub Holuša. Halový mistr Evropy z Prahy, z letošního jara, trest pro Rusko zaznamenal, ale k plošnému zákazu startů je rezervovaný.

„Určitě tam jsou výjimky, proto si myslím, že není správné, že vyloučili celou ruskou reprezentaci, ale asi to nejde jinak. Doping je součást, které bylo, je a bude. Jestli si někdo myslí, že v Americe, na Jamajce se nedopuje, tak je jen těžké na to přijít,“ dodává Jakub Holuša.

Překážkářka Zuzana Hejnová bojuje často s ruskými soupeřkami a štvalo ji, když prohrávala a přitom si myslela, že si pomáhají nedovoleně. Trest pro Rusy tak vítá, ale podobně jako Jakub Holuša tuší, že nebudou jediní, kteří si pomáhají zakázanými způsoby.

„Nikde na světě to asi není takhle centrálně řízené. Bude to spíš jednotlivě, po celém světě jsou lidé, kteří doping brali a brát budou. Je možné, že i v jiných zemích to takhle funguje, ale ne takhle ve velkém,“ přemýšlí Zuzana Hejnová, dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek.

Dopingový skandál v atletice | Foto: ČTK

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme