Dodávky uhlí váznou, domácnosti na palivo čekají týdny

I když zatím byl listopad nebývale teplý, topná sezona je v plném proudu. Lidé, kteří topí uhlím, ale mnohdy zjišťují, že na dodávky paliva si budou muset delší dobu počkat. Prodejci ho nemají na skladech dostatek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Objednané uhlí zákazníci obvykle dostanou do tří dnů. Ilustrační foto

Objednané uhlí zákazníci obvykle dostanou do tří dnů. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

„Dodávky váznou. Co běžně trvá týden, teď trvá týdny tři až čtyři. Jediná možnost je čekat,“ popsal už před časem Josef Skalický, majitel uhelného skladu v České Třebové.

Situace se od té doby nezměnila. Dlouhý pořadník čekatelů hlásí i prodejce uhlí Jiří Havelka:

„Dodáváme do 14 dní, do tří neděl. Na trhu je nedostatek uhlí zejména ze Severočeských dolů. Pro nás to znamená, že zákazníci jsou nervózní, bojí se, že přijde zima.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé domácnosti zjišťují, že musí déle čekat na objednané uhlí. Zajímala se Jitka Hanžlová

Na uhlí si zákazníci počkají, ale dočkají se ho. Těžba jede na 100 procent.

„Tříděného hnědého uhlí pro potřeby domácností je dostatek. Výroba uhlí a zpracování uhlí jede na plné obrátky, takže mohu potvrdit, že uhlí máme pro letošní zimu skutečně dost,“ ujišťuje ředitel strategie Severočeských dolů Rudolf Kozák.

Pokud domácnost včas nedostane konkrétní druh uhlí, neměla by používat jiný, méně kvalitní, protože automatický kotel si s ním neporadí.

Uhlí je méně a je stále dražší, říká odborník

Vladimír Stupavský z portálu TZB info, který je specialistou na úspory energie, si myslí, že uhlí bude postupně zdražovat:

„Nedokážeme ho obnovovat, takže dochází a ze země taháme horší a horší kvalitu, která se hodí spíše pro teplárny. Tříděného kvalitního uhlí je stále méně a je stále dražší. To je trend, který se bude prohlubovat,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uhlí je méně a je stále dražší, říká odborník Vladimír Stupavský z portálu TZB info

Podle něj je proto nutné hledat alternativy. „Domácnost udělá nejlepší věc, když si vybere obojetný automatický kotel, který umí vedle uhlí spalovat třeba i dřevní pelety,“ radí Stupavský.

Na začátku příštího roku startuje zatím nejštědřejší program kotlíkových státních dotací. A to ve všech krajích. Lidé budou moci získat na výměnu starých kotlů až 150 tisíc korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme