Plyšáci i knihy. Terapeutické hračky u dětí rozvíjí emoční inteligenci

V Česku vznikají nové hry, které mají u dětí podpořit takzvanou emoční inteligenci. A pomoci rodičům v komunikaci se svým potomkem. Mezi takové terapeutické hračky patří třeba deskové hry, plyšové hračky s příběhem nebo speciální knížky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chlapec, kluk, medvěd, plyšák

Chlapec, kluk, medvěd, plyšák | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Na každé stránce najdete nějakou otázku. Je vždy určená dětem i rodičům. Třeba: Jak v cukrárně požádáš o zmrzlinu? To je otázka pro dítě. Co ti pomůže, když se stydíš? To je otázka pro dospělého,“ popisuje autorka terapeutických her Karolína Puttová, která v ruce drží malou knížku s názvem Povídačky.

Právě na komunikaci mezi dětmi a rodiči se terapeutické hry zaměřují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Psychologové se shodují, že je u dětí potřeba rozvíjet takzvanou emoční inteligenci už od útlého věku. Jak? Zjišťovala Pavla Lioliasová

„Nejsou to odborné knihy, které by dělaly návody, jakým způsobem pracovat s dítětem. Je to obyčejná věc, inspirace, jakým způsobem spolu mluvit, na jaká témata. A tím utužovat vztah rodiny,“ dodává Puttová.

Mezi terapeutické hry patří i speciální plyšové hračky s příběhem. Každý plyšák má svůj určitý problém, který je popsaný v knížce. Právě to podle psycholožky Hany Krejsové dětem často pomáhá řešit jejich vlastní psychické problémy.

„Dítě si může v tu chvíli zažít princip, že mám rádo něco, co má stejný problém, ale i tak ho má rádo. Dává mu to naději, že tohle se stane i jemu. Že i jeho budou mít rádi, že i ono se může mít rádo, když má ten problém,“ vysvětluje.

Na začátku prosince v Česku vyjde zcela nová hra, zaměřená na schopnost lépe ovládat své emoce. Další terapeutické hračky plánují autorky vydat příští rok.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme