Mnoho nemocnic odkládá plánované zákroky, kvůli nedostatku peněz

Kvůli nedostatku peněz odkládají některé nemocnice plánované operace a přesouvají je až na příští rok. Problém se týká desítek pacientů. Finance chybí například v Karviné nebo Roudnici nad Labem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace, chirurg, nemocnice

Operace, chirurg, nemocnice | Foto: Fotobanka Pixabay

Karvinská hornická nemocnice odsouvá od pondělka až do konce roku všechny neakutní zákroky pro pojištěnce VZP. Pojišťovna se brání a naopak tvrdí, že se nemocnice snaží dostat víc peněz na úkor dalších zdravotnických zařízení v Česku.

Podle právníka se specializací na zdravotnictví Ondřeje Dostála nemocnice nemůže pacienta odmítnout z ekonomických důvodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mnoho nemocnic odkládá plánované zákroky kvůli nedostatku peněz, situace by se mohla ještě zhoršit

„Pokud nemocnice odmítne pacienta, vždy by mu měla vystavit záznam o odmítnutí, včetně uvedení důvodu odmítnutí. Tento záznam musí být písemně a nevystavění záznamu je pokutovatelné do 50 tisíc korun,“ říká.

„Pacient, který byl odmítnut, ale nedostal písemnou zprávu, by si měl stěžovat nejen na zdravotní pojišťovnu, ale též k orgánu, který nemocnici registroval,“ dodává právník.

Problémy jsou také v nemocnici v Roudnici nad Labem, kde přibylo hospitalizací skoro o pětinu. Zájem o péči má stále víc lidí z Mělnicka, Děčínska nebo Prahy.

Ředitel Tomáš Krajník už proto s pojišťovnami o proplácení jedná. Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sölich navíc upozorňuje, že nedostatek peněz může být i příští rok.

„Na pacienty to dopadne tak, že nemocnice budou muset kupovat levnější materiál, budou padat do sekundární platební neschopnosti, nebudou stíhat platit dodavatelům, bude nespokojenost zdravotnického personálu a to se všechno projevuje na kvalitě péče o pacienta,“ vysvětluje.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD ale úhradovou vyhlášku, tedy předpis, podle kterého budou pojišťovny příští rok platit za péči, hájí. Je podle něj férově nastavená.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme