Kvalita potravin v Evropské unii kvůli obchodní smlouvě s USA podle Bruselu neklesne

Antibiotika, steroidy nebo třeba chlór – látky, které se v chovu zvířat a při jejich ošetřování smí běžně používat ve Spojených státech amerických. Nově by takové maso mohlo putovat i k zákazníkům do Evropy. Umožní to takzvaná Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA. Evropská komise ale spotřebitele uklidňuje – potraviny, které přes Atlantik přejdou, musí splnit přísná pravidla Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řezník

Řezník | Foto: stock exchange

Ve Spojených státech je to běžná praxe. Kuřecí maso mnohdy obsahuje chlór nebo antibiotika. Navíc podle Ilony Švihlíkové z Vysoké školy ekonomické v Praze je až 70 procent potravin z Ameriky ještě geneticky upravených.

Tomáš Uhnák z Ekumenické akademie říká, že záruka masa bez léčiv zatím neexistuje: „Jsou velké indicie, že je snaha o dovoz hormonálně ošetřeného masa a tlak americké lobby na to, abychom snižovali naše standardy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Maso z chovů ze Spojených států amerických nebude zdravotně závadné, ujišťuje Evropská komise. Natáčela Barbora Kladivová

Pokud se ale bude maso běžně dostávat na evropský trh, Češi se podle poslance Evropského parlamentu za hnutí ANO Pavla Teličky nebezpečných potravin bát nemusí.

„Že by se změnila nebo snížila bezpečnost potravin, a tudíž bylo ohroženo zdraví českých občanů nebo kohokoli v Evropě, to prostě nehrozí,“ říká.

S tím souhlasí i Ladislav Miko, zástupce generálního ředitele pro zdraví a bezpečnost potravin v Evropské komisi a jeden z nejvýše postavených Čechů v Evropské komisi. Podle něj budou muset potraviny ze Spojených států plnit přísná kritéria kontroly, která platí v Evropské osmadvacítce.

„V momentě, kdy někdo chce vyvážet do Evropy, tak musí prokázat, že ta pravidla splňuje,“ vysvětluje s tím, že jejich plnění by stvrzoval certifikát. „To se samozřejmě může průběžně kontrolovat.“

V praxi by tak mohli mít američtí farmáři dva chovy – jeden pro sebe a jeden bez použití léčiv a chemických látek pro Evropu.

Výhody pro obě strany

Takzvaný TTIP přinese podle europoslanců výhody pro české chovatele. Maso z jejich chovů by nově mohlo přes oceán zamířit do amerických obchodních řetězců.

Dohoda TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) je navrhovaná smlouva o volném obchodu mezi USA a EU. Má být obdobou již existující Dohody o pacifickém partnerství, kterou má USA s asijskými zeměmi. Jednat se o TTIP začalo už v roce 2013.

„Tam je celá řada výhod, které obě strany přes Atlantik můžou díky té dohodě získat z hlediska konkurenceschopnosti a obchodu, který je důležitý pro ekonomiku,“ říká Ladislav Miko.

Podpořit ty, kteří mají zájem obchodovat s nejsilnější ekonomikou světa, chce v Evropském parlamentu i Pavel Telička:

„Budu chtít, aby ta dohoda byla vyvážená. Aby naše výrobky měly stejné možnosti, a to se bavíme nejenom o clech, ale i o netarifních překážkách. Musíme dospět v těchto jednáních k vzájemnému uznávaní standardů a případně ke společné tvorbě těch standardů do budoucna.“

Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi Evropskou unií a Spojenými státy by měla začít platit v roce 2017.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme