Do konce roku si musí hendikepovaní zažádat o nový průkaz, jinak je čekají komplikace

Už jen necelé dva měsíce mají lidé se zdravotním postižením na výměnu průkazu. Díky němu mají nárok třeba na místo v tramvaji, slevu na jízdné nebo jízdenku pro svůj doprovod zdarma. S výměnou by neměli hendikepovaní otálet, pokud ji nestihnout do konce roku, čeká je přezkoumání zdravotního stavu u posudkového lékaře. O výměnu karty by mělo požádat ještě 70 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hendikepovaný, vozíčkář

Hendikepovaný, vozíčkář | Foto: Filip Jandourek

„Já jsem se snažil co nejdřív, z důvodu že jsem měl jet na expedici, kam jsem potom nejel z důvodu zemětřesení. A hlavně že se znám, že člověk pak na to zapomene a nechá to na poslední chvíli, nebo bych si na to taky vůbec nevzpomněl,“ popisuje nevidomý Jan Říha.

Průkazku si vyměnil už v létě. Má třetí, tedy nejvyšší, stupeň zdravotního postižení. Průkazka mu umožní například jízdenku pro doprovod zdarma. Dosud bylo několik typů průkazů, podle Václava Krásy z Národní rady osob se zdravotním postižením, ale jejich využití v praxi značně pokulhávalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Asi 70 tisícům lidí se zdravotním postižením zbývá čas na výměnu průkazu jen do konce roku

„Setkali jsme se s tím třeba v železniční dopravě, že průvodčí neznali všechny typy a nechtěli některé uznávat, takže si myslím, že je dobře, že se to sjednotí,“ vysvětluje.

Držitelů průkazu osoby se zdravotním postižením je v Česku asi 300 tisíc. Žádost o nový průkaz si na úřad práce od dubna podalo bezmála 230 tisíc z nich.

„Podle podmínek smlouvy, kterou má úřad práce s dodavatelem, musí být nový průkaz hotový do sedmi dnů. Ale doba často bývá ještě kratší, všichni zúčastnění pro to dělají maximum,“ doplňuje mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Pokud člověk výměnu do konce roku nestihne, zadělá si na problém, jak potvrzuje předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása.

„Přestane být průkaz osoby se zdravotním postižením platný a musí nově požádat o nové vystavení, to znamená, musí proběhnout znovu celé správní řízení, včetně prohlídky u lékaře.“

Do konce roku ale stačí mít jen na úřadu práce podanou žádost o výměnu, a člověk se zbytečné administrativě vyhne.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme