Francouzská policie identifikovala dva atentátníky, některým se zřejmě podařilo utéct

Francouzská policie zatím identifikovala dva atentátníky. Jedním je 29letý Francouz Omar Ismail Mostefai. Identifikován byl podle prstu, který byl nalezen v koncertním středisku Bataclan. K radikálním teroristům se údajně připojil po kontaktech s belgickým imámem. Majitel syrského pasu, který našla policie u stadionu Stade de France, se do Evropy dostal přes Řecko. Na pařížském předměstí Montreuil se našlo další auto atentátníků. V něm našla policie zbraně typu kalašnikov. Ve vyšetřovací vazbě je v současnosti sedm lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé poblíž místa útoku – koncertního sálu Bataclan – vyjadřují sounáležitost

Lidé poblíž místa útoku – koncertního sálu Bataclan – vyjadřují sounáležitost | Zdroj: Reuters

Mostefai, který žil na pařížském předměstí Courcouronnes, byl jedním z mužů, kteří spáchali sebevražedný atentát namířený proti návštěvníkům rockového koncertu v centru Bataclan.

Zadrženo bylo sedm osob z Mostefaiova okolí. Mezi nimi jsou jeho otec a bratr. Starší bratr identifikovaného útočníka se na policii přihlásil dobrovolně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzská policie zatím identifikovala dva atentátníky. Více od zvláštního zpravodaje v Paříži Víta Pohanky

"Je to šílené, sám jsem byla včera večer v Paříži, viděl jsem, jaký to byl zmatek," řekl v sobotu agentuře AFP předtím, než ho policie umístila do cely předběžného zadržení. Zdůraznil také, že se s bratrem několik let vůbec nestýkal.

Policisté se při výslechu snaží zjistit, jestli o atentátu věděli nebo na jeho přípravě spolupracovali. Podle některých informací může být nalezený palec falešný.

Mostefai měl dlouhodobě problémy se zákonem. V trestním rejstříku má osm záznamů z let 2004 až 2010, nikdy ale nebyl ve vězení.

V roce 2010 se stal terčem sledování tajnými službami kvůli údajné radikalizaci, ale nikdy nebylo odhaleno jeho zapojení do zločinného nebo teroristického spolčení.

Pláčeme, ale nebojíme se. Francouzi se vzpamatovávají z největších útoků od konce války

Číst článek

Vyšetřovatelé mají podezření, že tento muž odcestoval v roce 2014 do Sýrie a pak se vrátil zpět, to se ale zatím nepodařilo ověřit.

Policie prošetřuje také nalezené egyptské a syrské pasy. Majitel syrského pasu přišel 7. října do Srbska a podle ministerstva vnitra požádal v zemi o azyl. S prověřováním pomáhá izraelská tajná služba, pomoc nabídla i americká FBI. Další tři lidi zatkla u Bruselu belgická policie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyšetřování útoků v Paříži nasvědčuje tomu, že někteří z teroristů se do Evropy zřejmě dostali jako uprchlíci. Více od Milana Slezáka

„Takových lidí mezi běženci bude jen velice málo. Žádné zavření hranic Evropě nepomůže. Daleko větší hrozbou jsou takzvaní domácí teroristé – ti, co se už na západě narodili. Druhá nebo třetí generace příchozích, která není spokojená se životem v nové vlasti,“ vysvětluje komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Egyptský pas se našel u stadionu Stade de France. Podle egyptského velvyslance v Paříži ale patřil jedné z obětí. Byl to prý fotbalový fanoušek, který byl při útoku těžce zraněn.

Eiffelovu věž hlídají policisté a vojáci. Pro návštěvníky je zavřená | Foto: ČTK/AP

Na pařížském předměstí Montreuil se našlo druhé auto atentátníků, po němž policie 36 hodin pátrala. Jde o černý Seat Leon, v němž byla zřejmě jedna útočící skupina, která v pátek střílela do hostů v kavárnách a restauracích. Podle francouzských sdělovacích prostředků byly uvnitř zbraně.

Vyšetřovatelé se domnívají, že tato skupina po útocích vyjela z Paříže a možná ještě vysadila jednoho útočníka na náměstí de la Nation a ten pak odpálil nálože u jedné kavárny.

Po celém Česku se rozezněly zvony na památku obětí atentátů v Paříži

Číst článek

Opuštěný automobil také znamená, že atentátníci si zřejmě auto vyměnili a pokračovali v útěku, možná do Belgie. Není vyloučeno, že jde o tři muže zatčené v sobotu večer v Belgii. Policie je náhodou kontrolovala u hranice v době, kdy ještě nebyli hledaní. Pak je předvolala k výslechu policie v Bruselu.

Je mezi nimi jeden Francouz, který podle Europe 1 na své jméno půjčil jiné auto, které teroristé také použili. Jde o Volkswagen Polo, které zůstalo před sálem Bataclan, kde jiná skupina pozabíjela 89 lidí. Zatím není jasné, zda muž, který půjčil auto, také v pátek večer střílel.

Páteční teroristické útoky v Paříži:
- 129 lidí zemřelo,
- 103 je identifikováno,
- 99 je v kritickém stavu,
- 352 zraněno,
- mezi oběťmi je nejméně 20 cizinců z více než 13 států.

Za pařížskými útoky stály podle Francie tři organizované týmy teroristů. Nejvíce obětí zůstalo na rockovém koncertě v klubu Bataclan. Útok tam přežil i dvanáctiletý chlapec, který ležel na zemi koncertní haly a pozoroval útočníky na podiu.

„Ten muž říkal něco jako - nesmíte zapomenout na Sýrii. Mluvil plynně francouzsky, neměl žádný přízvuk. Víte, nikdy jsem neviděl mrtvolu. A najednou jsem vedle jedné ležel, vůbec to nebylo příjemné,“ popsal televizi CNN.

„Slyšeli jsme rány a mysleli si, že je to ohňostroj, že je to součást show. Pak jsem cítil něco prosvištět kolem hlavy. Nevím, jestli to byla kulka. V tu chvíli všem došlo, že se něco děje. Na pódiu jsem viděl dva střelce. Jeden z nich doplňoval zásobník, měl jich plnou vestu. Mluvil francouzsky jako rodilý mluvčí,“ popsal situaci otec chlapce.

"Snaha o nějakou vzpouru byla bez šance. Oba dva byli velmi organizovaní. Jeden z nich kontroloval dav a druhý střílel. Já jsem hledal svého syna. Doufal jsem, že leží někde kousek ode mě a neustále jsem volal jeho jméno," dodal.

Kameraman u parkovacího místa na pařížském předměstí Montreuil, kde byl nalezen a odvezen jeden z vozů, který použili ozbrojenci | Foto: Reuters

Mezi oběťmi páteční teroristické akce jsou podle neoficiálních zpráv občané 13 států. Jde o USA, Tunisko, Švédsko, Mexiko, Španělsko, Rumunsko, Portugalsko, Maroko, Chile, Británii, Belgii, Alžírsko a Německo.

Ke státům, které varovaly své občany před návštěvou Francie, se dnes připojila Jižní Korea. Ministerstvo zahraničí vydalo v Soulu prohlášení, v němž nabádá občany, aby se vyhnuli návštěvě Paříže. Podle jihokorejského ministerstva nejde o zákaz, ale o doporučení.

Francie se stala terčem násilných útoků | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme